Kan jag løpe hvis jeg hoster?
Detta är det stora frågan: kan man lyfta sig själv om man hoster?
I dag arbetar Björn Ekholm som professor i fysiologi vid Gymnastikk- og idrettshøgskolen i Stockholm. Bak seg har han blant annet 34 gjennomførte maratonløp, pallplassering i Vasaloppet og har vært både svensk og nordisk mester i orientering. Slik tenker han rundt trening i kombinasjon med hoste, sår hals, feber og nedsatt allmenntilstand.
SHOPPINGLYSTEN? Här hittar du alla løpeskoene våra
Kan man löpe själv om man hoster?
- Jeg pleier å si at man aldri skal trene hvis man er syk. Men det är egentligen inte det svåraste. Det svåraste är att få veta om du kan lyfta när du är en mellanting mellan frisk och sjuk, som när du bara hoster lite, säger Björn Ekholm, och fortsätter:
- Min innstilling er at hvis du er en mosjonist og ikke konkurrerer, bør du avstå fra all intensiv utholdenhetstrening hvis du hoster.
Är det annorlunda om jag är en idrottsutövare?
- Om du är en idrottsutövare och har ett mål du sikter mot, måste du vanligtvis träna varje dag. Hvis du da hoster eller på en eller annen måte føler at noe ikke stemmer i kroppen, kan du prøve å tilpasse treningen.
På vilken måte?
- Du skal ikke løpe eller drive med tung utholdenhetstrening den dagen, men mobilitetstrening, spenstighet eller styrke kan fungere. De fleste idrettsutøvere er flinke til å kjenne etter selv når de våkner om morgenen. Dock kan mosjonister vara lite sämre till det, och därför kan det vara lurt att avvente.
Och vad med sår hals och feber?
- Vid feber är det helt utelukket, men vid sår hals kommer det an på om det är en irritation eller om det är verre. Om det är bakterier, dvs. att du är röd i halsen, bör du avstå från träning. Det svåraste är när du varken är röd i halsen eller har feber, men känner dig slapp och har en liten sår hals. Da kan det skyldes virus, som er ganske ufarlig så lenge det er mildt.
Vad händer om jag ignorerar hosta, sår hals eller feber och löper ändå?
- Då har inte treningen någon effekt, och du kan också förverre tilstanden. Ta det heller roligt en dag, speciellt om du ska vara med på en konkurrens senare. Det är väldigt viktigt att lyssna till kroppen.
Hur långt kan jag börja träna igen efter att jag har varit sjuk?
- Hvis du har vært veldig syk, for eksempel hvis du har hatt influensa, bør du hvile i ganske lang tid, fordi sykdommen kan forbli i kroppen lenger enn symptomene gjør. Da burde du kanskje ikke trene før slutten av uken, hvis du var syk på mandagen.
Lär dig lyssna till kroppen din
- Hoste? Det är kanske inte det bästa sättet att ta sig ut, men en mindre intensiv träning kan gå.
- Feber? Du ska inte träna. Det är ett tecken på en mer allvarlig infektion eller bakterier.
- Irritation i halsen? Just intensiteten. Du ska inte träna med hög intensitet.
- Sår och röd hals? Du ska IKKE trene. Det är ofta ett tecken på bakterier eller mer allvarliga virusinfektioner.
- Nedsatt allmäntillstånd? Just intensiteten på treningen. Utholdenhetstrening med hög intensitet ska du inte köra med nå!
- Rennende nese? Det är greit å trene spenstighet, styrketrening eller mobilitet. Det är dock inte lurt å løpe lange distanser.
Björn Ekholm har full kontroll över detta med fysisk anstrengelse när man är sjuk - han är både professor i fysiologi och har en fortid som eliteutøver.
SHOP HER: Alla løpeskoene våre
LES MER: Kan jag trene hvis jeg er forkjølet?