Kom din løbeskade til livs

Hælspore, springerknæ og benhindebetændelse Stopper mange løbere. Men der findes hjælp at hente. Fysioterapeut Krister Sellman berättar hur du blir skadesfri.

At løbe er på mange måder en fantastisk træningsform, men desværre kan løb også iblandt gøre ondt. Smerter i fodsåler, benhinderne, sener eller knæene er mere en regel eller undtagelse. Ett säkert forårstegn er at landets Fysioterapi klinikker fyldes med patienter med løberelaterede skader.


- Op til 80 procent af alle løbere har nogen form for skade hvert år, siger Krister Sellman, aktiv løber og eksamineret fysioterapeut fra Naprapatlandslaget Malmø.

En af grundene til at løb kan føre til mange kramper er at mange af os er meget inaktive i store dele af døgnet.

- Tre träningspas i løbet af ugen kompenserer også ikke for de resterende timer du tilbringer på langs. De fleste skader vi ser er helt enkelt et resultat af at patienterne mangler en basis rørlighed, kropskontrol og stabilitet. Det i kombinationen med at mange går fra 0 til 100 til træningen istedet for at varme ordentligt op og få blødgjort kroppen, det leder til skader. Kroppen är fantastisk för att anpassa sig fysisk aktivitet men det tar lite tid.

Om du före eller efter ett lopp märker att kroppen klagar lite, så kan det vara du skulle besöka en specialist. Spørgsmålet er selvfølgelig også hvornår er det slemt nok og nødvendigt at søge hjælp.

- Generellt är det bättre att få trappet ned med träningen i god tid och få søgt hjælp så tidligt som muligt et problem opstår. Går du för länge med en skada ändras dit rörelses mönster och derved flere ting i kroppen der følger efter. det gør at en skade kan blive mere omfattende nu længere du venter.

Man kan själv börja med att försöka afdække og liste op hvad der kan være årsagen til præcis dit problem og hvad du skal gøre ved det! Försök här med hjälp av Krister Sellman.

Problem: Du känner smärta på ydersidan av knäet som oftast inte märks under vila men kommer när du har sprungit ett par kilometer.
Mulig diagnos: Springerknä.
Forklaring: På ydersidan av låret sitter en sene (som heter iliotibialbåndet). Den går från ydersiden af hoftebenet og fæster på på ydersiden af knæet. Savner du stabilitet eller styrka i hoften eller torsoen og er stiv i muskulaturen omkring. Detta kan få dig att må bättre och vara orsak till smärta.


Ekspertens råd: - Trap ned på løbningen, massere ydersiden af låret og stræk området ud. Om det inte slipper efter några dagar är det tid till att besöka en specialist. Akupunktur kombinerat med stabilitetsträning plejer at kunne give gode resultater, Krister Sellman.


Problem: Ondt på indersiden af Skinnebenene nogle kilometer inde i løbeturen. Sjældent smerte ved hvile men ofte øm langs skinnebenet.
Mulig diagnos: Medialt tibiasyndrom.
Forklaring: benhindebetændelse problematikken er måska den mest almindelige løbeskade rammer nok de fleste løbere på et aller andet tidspunk. Det at den kaldes betændelse er lidt misvisende da der sjældent opstår faktisk betændelse. Årsagen opfte utilstrækkelig fod- og hoftestyrke og stivhed i anklerne. Benhinderne har en tendens til at reagere på en øget træningsmængde eller hvis man bytter meget underlag. Muskler, sener och knogler när simpelthen ikke at tilpasse sig den øgede belastning.

Ekspertens råd: - At tage et hvil fra løbningen og strække benene godt ud plejer at hjælpe. Om det ikke går over af sig selv er det vigtigt du får gået din løbeteknink igennem og får fokuseret på stabilitets træning af fødderne, knæene og hoften samt får hjælp til behandling hos en specialist. Akupunktu och støttebind er de mest almindelige måder at afhjælpe problemet på. Om smerten er lokaliseret på et ganske lille sted er det vigtigt at søge behandling da det kan være en stressfraktur.

Problem: Smerte på siderne af hælen og under foden. Ofta stift om morgenen og bliver bedre når du er varm.
Mulig diagnos: Plantar fasciitis eller även kallad Hælspore.
Förklaring: Hælspore stampar många och inte bara løbere. Allmänt kan man säga att fodens styrka på det moderna människan är riktigt dålig. Stramme og smalle sko gør at de nærmest ligner spyd og ikke fødder. Detta är också en av huvudårsagerne till att man blir drabbad av Plantar fasciit. Med dålig foderfunktion kollapsar fodens naturliga svej och det uppstår en överbelastning av de støttende strukturer rundt om hælen, hvilket medfører smerte. Når dette står på for længe bygges en forkalkning op mod hælbenet. Det är detta som kallas en hälsporre.

Ekspertens råd: - Du kan prøve at mindske mængden af løb og selvbehandle med udstrækning og gennem at massere fodsålen. Det kan du göra ved at til ekssempel rulle foden ovenpå en golfbold eller lignende. Om smerten ikke bliver mindre er det tid til at søge hjælp. Hælspore plejer at kunne afhjælpes med styrkeøvelser til foden.


Problem: En pludselig smerte i foden når du kører højintense intervaller eller har trænet længere end sædvanligt.
Mulig diagnos: Mindre muskelbrist.
Förklaring: En mindre muskelbrist i den inre delen av foden rammer oftes mænd over 40 år.( Andre kan selvfølgelig også rammes af dette) Skaden i sig selv består af små bristninger i muskelvævet der kommer af overbelastning. Det är normalt att känna sig mer stel och øm end vanligt lige inde det slår til og begynder at gøre mere ondt!
Ekspertens råd: - Smerten går vanlivis över ganske hurtigt, men den er bygget op over længere tid og den går sjældent helt over medmindre den behandles. En specialist kan hjälpa dig att kombinera en behandling och återupptræning.

LÆS MERE: Sportamore-læsernes bästa loppips

LÆS MERE: Charlotte Kallas knep som gör det lättare för dig att springa