Köp rätt vinterjacka till ditt barn

En vinterjacka är det viktigaste köpet du gör till ditt barn i vinter. Här är 7 tips på hur du väljer rätt.

Hållbar kvalitet och slitstarka material är A och O när det gäller vinterjackor för barn. Men det finns andra tips som är värda att ta en extra titt på innan köpet.

- "Barn ska kunna gå på äventyr utan att bli blöta och kalla, och kläderna ska vara slitstarka och snygga på samma gång", säger Melanie Lindblom, junior designer på 8848 Altitude och expert på vinterjackor för barn.

7 tips på hur du väljer rätt vinterjacka till ditt barn

1. SKYDD MOT VIND OCH VATTEN

Det finns många jackor med vattenavvisande egenskaper, som vanligtvis fungerar mycket bra på hösten. Men när vintern kommer och ditt barn kommer att vara ute mycket måste du se till att jackan är tillverkad av ett helt vind- och vattentätt material och har tejpade sömmar, så att vattnet inte letar sig in någonstans.

2. MATERIAL SOM ANDAS

Eftersom barn ständigt är i rörelse under leken överförs mycket överskottsvärme och svett till deras kroppar. Då är det bra med ytterkläder i funktionella material med hög andningsförmåga, eftersom svetten annars kondenserar på insidan av jackan och gör barnet blött och kallt.

3. RÄTT VÄRME

Hur mycket rör sig ditt barn? Riktigt varma jackor fungerar perfekt för mer stillasittande barn som inte är så stadiga på fötterna, medan de som rör sig mer behöver en flexibel jacka som är medelvarm. Keep Tänk på att ju tjockare jackan är, desto varmare blir den. Tätare dun och tekniskt avancerad isolering påverkar jackans värme.

4. AVTAGBAR HUVA

En huva ska alltid vara avtagbar. Varför är det så? Jo, när ditt barn leker eller gör någon utomhusaktivitet finns det en risk att han eller hon fastnar med huvan någonstans. Därför är det perfekt om huvan kan tas av och sättas på med hjälp av till exempel knappar eller kardborreband.

5. MÅNGA SMARTA FICKOR

Något som lätt kan glömmas bort när ditt barn provar en jacka är var och hur många fickor jackan har. Det finns många saker som barn behöver hålla reda på när de leker, allt från vantar till mobiltelefoner och hemnycklar. Ett tips är därför att se till att jackan har gott om fickor.

6. VÄLJ RÄTT STORLEK

Uttrycket "ha något att växa i" är både ekonomiskt och miljövänligt. Men ditt barn som springer runt i en alldeles för stor jacka hade kanske föredragit en mindre storlek. Läs storleksguidens instruktioner och mät hemma, det är värt det i slutändan. Slits du mellan två storlekar? Välj den som ligger närmast ditt barns mått.

7. LÅT BARNEN VARA DELAKTIGA!

Även om det kan vara enklast att beställa ytterkläder till ditt barn utan deras medverkan är det faktiskt så att ditt barn förmodligen kommer att gilla jackan ännu mer om de är delaktiga i beslutsprocessen. Låt honom eller henne välja modell eller färg från ditt urval. Det kommer att uppskattas!

SHOP HÄR: Jackor för barn

LÄS MER: Köp rätt vinterjacka till ditt barn

LÄS MER: Klä ditt barn för vinterlek