Löparen tipsar: Sugrörseffekten för bättre hållning Image

Löparen tipsar: Sugrörseffekten för bättre hållning

Nu kan du slopa alla tidigare tips du läst och hört om hur du ska springa för optimal effekt. Superlöparen Oya Hanzén har svaret, kör på sugrörseffekten!

Oya Hanzén, som går under namnet @runzpire på Instagram springer både ofta och med glädje. Hon är, förutom att vara en superlöpare, även ambassadör för bland annat Salomon och Suunto. När vi träffade henne i centrala Stockholm visade hon oss allt det finns att veta om den hemliga sugrörseffekten - hur du ska hålla kroppen för att förbättra ditt löpsteg.

- När jag löpcoachar behöver jag ofta hitta ord eller liknelser som folk lätt kan förstå eller ta till sig utöver allt fackspråk som finns i löparvärlden. Därför kom jag på uttrycket sugrörseffekten eftersom jag tycker att det är en bra jämförelse att likna sin kropp i löpsteget som ett sugrör som behöver ha bra genomströmning för att fungera maximalt, säger Oya Hanzén.

Vad innebär sockerrörseffekten?

- Det handlar om att ha ett aktivt bäcken och höft ihop med en stolt hållning. Du ska sträva efter att höften lyfter knät framåt. Med ett aktivt bäcken som naturligt pressar fram låret och knät i en spetsig vinkel blir fotisättningen och löpsteget kraftfullare. Du behöver heller inte tänka lika aktivt på att göra rätt när du springer, det kommer automatiskt.

Varför tycker du att det här är effektivt?

- Det är skonsamt, skadeförebyggande och det blir lättare att springa varje steg eftersom syre och kraft får maximalt med utrymme i löpsteget.

Vad är det svåraste att få till tekniskt i den här metoden?

- Att få fram höften. Tänk att höften ska ta vind först. På så sätt skjuter du automatiskt fram höften så att det blir en rak och stolt hållning i stället för en sittande och ihopfälld löpning. Ett annat vanligt misstag är att du tar för långa kliv i löpsteget så att fötterna hamnar långt framför kroppen i din fotisättning. Sträva alltid efter att landa rakt under höften, det är skonsammare för knäna men också mindre energikrävande i varje löpsteg.

Energikrävande löparstil:

Nya Hanzen

  • Fäll inte kroppen från höften så att du kommer i en sittande position. Då viker du sugröret och kan inte syresätta musklerna optimalt.
  • Landa inte framför kroppen i löpsteget samt ta inte för långt löparkliv. Det tar onödigt mycket energi och du får inte samma flow som du annars kan få när du springer.

Sugrörseffekten:

Sugrörseffekten

  • Ha stolt hållning.
  • Var avslappnad i ansikte, axlar, armar och händer.
  • Luta hela kroppen lätt framåt som en Segway, ända från vristen.
  • Ha blicken framåt.
  • Tryck ifrån ordentligt med foten så att det blir kraft i frånskjutet, då kommer knät upp mer naturligt, vilket främjar ett hållbart löpsteg.

Diggar du Oya Hanzéns utseende? Alla plagg och skor kommer från Salomon.

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av löparskor

LÄS MER: Experter tipsar: Så ska dina löparskor sitta på foten