Maastojuoksun aloittaminen
Valmistaudu seikkailuun, eksymiseen ja iloon juoksuvalmentajan selviytymisoppaalla maastojuoksuun.
Anna Nystedt, 42, on kunnolla innostunut juoksemisesta. Hän on juoksuvalmentaja, rakastaa juosta pitkiä matkoja ja meriittilistallaan hänellä on maraton ja ultramaraton. Kaiken lisäksi hän rakastaa maastojuoksua!- Yhdeksän ensimmäistä juoksin asfaltilla. Usein myös samaa reittiä joka kerta, lukuun ottamatta niitä muutamaa kertaa kun juoksin reitin toiseen suuntaan. Sitten löysin maastojuoksun, Anna Nystedt sanoo.
Hänen mielestään maastojuoksu on lenkkeilyä, vaikka samalla se ei ole sitä. Yhteinen tekijä on tietysti juoksu, mutta eroja "tavalliseen" lenkkeilyyn on monia.
- Maastojuoksu tarjoaa enemmän luontoa, seikkailua, variaatiota, eksymistä, aivotoimintaa ja toivottavasti hieman enemmän iloa. Sitä paitsi tiettyjä kilometriaikoja on mahdotonta jahdata, sillä mitään lenkkiä ei voi verrata toiseen. Maastojuoksu on pikemminkin elämys kuin suoritus. Vaikka todellinen maastonörtti vertaakin mieluusti korkeuseroja...
Anna Nystedtillä on parhaimmat maastovinkit sinulle, joka olet kiinnostunut ja haluat aloittaa maastojuoksun.
Varmimmat aloitusvinkit:
Aloita pienemmässä metsässä, ehkäpä paikallisella kuntoiluradalla, jossa tunnet olosi turvalliseksi.- Lähde kuntoiluradalta ja seuraa jotain radalta johtavaa polkua. Tee pieniä kiertoteitä ja etsi takaisin radalle tasaisin väliajoin.
Jälkikäteen voit lisätä lenkkejä ja silloin pitää myös miettiä turvallisuutta hieman enemmän.
- Ota mukaasi kartta, puhelin ja hieman apuvälineitä jos juokset tuntemattomalla maalla ja sattuisit juoksemaan harhaan. Muista kuitenkin, että puhelimessa ei aina ole kuuluvuutta keskellä metsää.
Maastossa juokseminen vie enemmän aikaa kuin asfaltilla juoksu, suunnittele siis lenkkien pituus tämän mukaan.
- Radan vaikeusasteesta lenkkiin voi mennä jopa kaksinkertainen aika! Men det är dags att ta sig ur det här!
Fiksuin varustevinkki:
Et tarvitse ylimääräisiä varusteita maastojuoksuun jos olet jo tottunut lenkkeilijä. Kannattaa kuitenkin käyttää jalat peittäviä vaatteita, ainakin jos maasto on puskainen tai jos alueella on paljon punkkeja. Jos maastojuoksusta tulee kuitenkin tapa, kannattaa miettiä varusteita entistä enemmän.- Hyvät juoksukengät ovat kaiken A ja O kun juokset hieman haasteellisemmassa maastossa. Tarvitset kengät, joissa on oikea pito sille alustalle, jossa aiot juosta. Tällöin on olemassa monia eri malleja riippuen siitä, onko maastossasi savea, kiviä, kalliota, märkiä tai liukkaita polkuja tai vastaavaa. Hyvät maastokengät ovat myös matalammat, jolloin pääset lähemmäs maata ja jalat ei nyrjähtä niin helposti.
Paras tekniikkavinkki:
Lyhyt askeleen pituus ja tarkkaavainen katse, turvallisin tapa juosta metsässä.
- Askeleen pitää olla kevyt ja sinun pitää koko ajan tarkkailla, minne lasket jalkasi ku juokset maastossa. Juuri tai kivi voi pysäyttää juoksusi todella nopeasti, ole siis varovainen. Lyhyemmillä askeleilla ehdit ohittaa esteet helpommin. Verrattuna tavalliseen juoksuun tulet juoksemaan paljon sivusuunnassa. Leikittele siis ja leiju ympäri metsää!
Fiksuin vammojen ehkäisyvinkki:
Maastojuoksu tekee ihmeitä nilkkojen ja säärien voimille. Kunhan nilkkasi ei nyrjähdä...- Epätasaisessa maastossa suurin riski on nilkkojen venähtäminen, erityisesti maastojuoksu-uran alussa, jolloin jalat eivät ole tottuneet rasitukseen ja alustaan. Juoksun ohella kannattaa treenata jalkojen voimia ja vakautta. Ota sideharso mukaasi jos tiedät, että nilkkasi nyrjähtävät helposi. Näin voit vähentää vamman laajuutta jos nyt sattuisit kaatumaan!
Kuten kaikissa uusissa treenitavoissa, kannattaa maastojuoksukin aloittaa hitaasti eikä niin, että juoksee heti nollasta sataan.
- Aloita vaihtamalla joku tavallinen lenkkisi maastoon. Tulet luultavasti tuntemaan jalkojen väsymisen alussa. Anna väsymyksen taantua ennen kuin lähdet taas maastoon. Aloita lyhyemmillä treeneillä ja lisää siitä jaksamisesi mukaan.
Mukavin nautintovinkki:
Nyt olet melkein päässyt maastojuoksun makuun. Tiedät, mitä tarvitset tällaiselle lenkille. Anna Nystedt tietää, miten kokemuksesta tehdään mahdollisimman hyvä.- Älä katso kelloon. Anna itsesi pysähtyä ja aistimaan luontoa. Haistele ilmaa tai ihaile mahtavaa näkymää. Maastojuoksu on luontokokemus ja silloin kun sinulla kerrankin on mahdollisuus siihen, älä stressaa ja kiirehdi.
Hänen mielestään maastojuoksusta tulee myös ihanampi kokemus jos ei ole liian kova itseään kohtaan.
- Ylämäissä kävely on ihan okei jos haluat kävellä. Ole impulsiivinen ja improvisoi. Jos oikealla näyttää siistiltä, juokse sinne ja katso mitä sieltä löytyy.
Viimeinen vinkki, sitten kun olet kengät jalassa ja ulkona, kuuluu näin:
- Ota selfieitä ilman kameraa. Muistot tallentuvat mieleesi näiltä mahtavilta reissuilta. Yksi jos toinenkin selfie toimivat totta kai myös, mutta älä anna niiden pilata kokemustasi.
Istu kauniille paikalle ja nauti nesteitä tai energiaa jos lenkki on pitkä, Anna Nystedt vinkkaa.