Måste jag duscha efter träningen? Image

Måste jag duscha efter träningen?

Tidbrist, lathet eller äckligt oklädningsrum. Ibland känns det inte lockande med en dusch efter träningen, men är det verkligen okej att hoppa över den? Vi vet.

Ibland, som efter att ha bikramyoga, finns det liksom ingen tvekan. Andra gånger, när du inte blivit supersvettig, kan det av olika anledningar kännas som en frestande idé att hoppa över duschen. Tyvärr är det inte en så bra idé.

Även lätt motion höjer din kroppstemperatur och får dig antagligen att svettas åtminstone lite. Då frodas bakterier och svamp , som du behöver få bort på något sätt om du inte vill förpesta din omgivning resten av dagen. Om du bara byter om, utan att duscha, ökar dessutom risken för irritationer och infektioner i huden.

Är du på en plats där det inte finns tillgång till dusch, men du ändå rivit av ett svettigt träningspass (hurtis!) så finns det en nödlösning. Den stavas våtservett. Koncentrera dig på de smutsigaste områdena, som din rumpa, armhålorna och andra veck på kroppen. Men, kom ihåg, lika fräsch som efter en dusch blir du inte - så det är ingenting vi rekommenderar inför till exempel en arbetsintervju.