Minitest! Den omtalade lyftarskon Reebok Legacy Lifter Image

Minitest! Den omtalade lyftarskon Reebok Legacy Lifter

Om du tränar någorlunda ofta har du säkert övervägt eller redan testat att lyfta skrot i ett par riktiga lyftarskor.

I så fall har du full koll på vad de gör för din kropp och teknik, men hur vet du vilka lyftarskor du ska köpa? Vår testpanel har provat Legacy Lifter från Reebok. Så här tyckte de.

Du behöver inte vara ett proffs för att känna skillnaden på en vanlig träningssko och en som är specifikt anpassad för tyngdlyftning. Lyftarskor kommer med ett högt dropp som oftast ligger någonstans kring 20 millimeter och en superkompakt sula med ett oslagbart grepp. Tanken är att du ska sitta fast i underlaget utan att glida omkring och utan att skapa oönskade rörelser i lederna när du lyfter tungt.

- Legacy Lifter är en av våra absoluta toppskor. Den är byggd för att ge total stabilitet för den som vill lyfta tungt, berättar Maria Bergehamn från Reebok och fortsätter:

- När den lanserades hösten 2016 hade vi gjort ett gediget förarbete med att testa i stort sett alla andra lyftarskor på marknaden, för att identifiera områden som kunde förbättras. Resultatet blev bland annat den bredare hälbasen som idag finns i modellen Legacy Lifter och som förbättrar den generella stabiliteten.

Stabiliteten är A och O hos en bra lyftarsko, där varje darrning i knä- och fotleder kan innebära en direkt skada, men hosReebok lade man föstås också stor vikt vid droppet.

- Vi har även provat och testat oss fram till slutsatsen att den perfekta höjden på en lyftarskos klack är precis 22 millimeter. Idag är det ett ganska vanligt dropp, men när Legacy Lifter lanserades hade den marknadens högsta klack.

Hur ska lyftarskon sitta, när ska den användas och varför behövs den? Om du behöver svar på de frågorna kan du läsa mer här.

Legacy Lifter Reebok testbild

Test av: Reebok, Legacy Lifter

Rekommenderat pris: 1 795 kronor.

Finns i färgerna: Vit/blå,beige och svart/blå.

Storlek och passform: Legacy Lifter är väldigt stor i storlek och det kan definitivt vara en god idé att gå ner en storlek om du velar mellan två. I övrigt är passformen mycket bra. Legacy Lifter har två spännbara kardborrband samt snörning som gör att de går att dra åt efter tycke och smak.

Känsla: Tung - både i positiv bemärkelse och i upplevd vikt. Testpanelens första anmärkning är att Legacy Lifter väger mycket, men när du ska lyfta tungt är det inte ett minus. I de här lyftarskorna rör sig fötterna inte på sig en enda millimeter, hur mycket du än lastar på.

Plus och minus:

+ Greppet i Legacy Lifters slitsula är inte att leka med. Under första testrundan hörs ett tydligt klistrande ljud när testpanelen lyfter på fötterna.

+ Den höga klacken måste förstås nämnas! Droppet på 22 millimeter underlättar för tekniken i varje lyft du gör, samtidigt som skon som helhet ger en marknära känsla.

+ De dubbla kardborrbanden är ett stort plus och ger uppskattade valmöjligheter vad gäller passformen.

- Testpanelen har inte mycket negativt att säga om den här skon, men klämmer ändå ur sig att de ovanligt stora storlekarna är ett litet störningsmoment som gör det aningen knepigt att klicka hem rätt par.

Sammanfattning: Reeboks Legacy Lifter är kanske en av de absolut vanligaste lyftarskorna som kan ses skymta bland skivstängerna på gymmet - något som talat för sig självt! Legacy Lifter är en utmärkt lyftarsko som inte hade kunnat vara mer stabil än vad den redan är. Även skons greppförmåga imponerar, även på de delar av testpanelen som prövat många olika lyftarskor tidigare. De delar som redan är vana vid liknande skor konstaterar också att även om de tidigare varit förtjusta i modeller från andra märken så blir det kanske bara en Legacy Lifter som hamnar i kundvagnen vid nästa inköp!

Reebok Legacy LifterNyhet! Legacy Lifter har precis trillat in i sortimentet hos Sportamore i en helt ny färgställning! Här är den omtyckta lyftarskon i svart, blått och silver. Rekommenderat pris 1 799 kronor.

LÄS MER: Minitest: Nike Romaleos 3 XD

SHOPPA HÄR: Våratutbud av lyftarskor