Rörelse handlar om frihet

Träning som ger en total frihetskänsla - Rörelse! Marcel och Lotta Henriksen arbetar med kroppens rörelser och tror att alla kan lära sig nya övningar, oavsett ålder.

Ido Portal är en rörelseguru som har utvecklat en metod för att utveckla rörelsefrihet och nya fysiska förmågor, oavsett ålder och bakgrund. Hans "Movement camp" lockar varje år hundratals deltagare från hela världen. Movement Stockholm är en träningsgrupp som tränar enligt Ido Portals principer. Vi träffade grundarna Marcel och Lotta Henriksen för att ta reda på mer om denna träningsform.

- Movement betyder rörelse. Vi använder olika system och metoder för att på ett säkert sätt utmana och öka kroppens möjligheter. Ett bra exempel på något vi gör är locomotion, som innefattar många olika rörelser som används för att till exempel krypa längs marken", säger Marcel Henriksen.

MovementIdo Portal-teamet kommer till Stockholm den 24-25 juni med workshopen Motion. Anmäl dig om du är nyfiken på att lära dig mer om rörelse!

Rörelse handlar om att bli mer rörlig, dvs att öppna upp höften, bygga styrka i knän och handleder och bli mer rörlig i ryggen.

- Alla leder i kroppen har en stor rörelsekapacitet, men vi använder en mycket liten del av dem i vardagen. Det leder till att vi gradvis blir stela och svaga i extremiteterna, vilket gör oss mer benägna att skada oss. Om du inte använder de rörelsemöjligheter du har så försvinner de. Om du istället talar om för din kropp att du vill behålla dina möjligheter genom att utmana ytterligheterna kan du bibehålla och öka din rörelsekapacitet och uppleva större kroppskontroll och frihet", säger Lotta Henriksen, som också är yogalärare och fysioterapeut.

Alla kan utvecklas

Både en 60-åring och en 12-åring ska kunna börja med rörelse utan att ha gjort något tidigare och dra nytta av den rörlighet och styrka som de har - och sedan utveckla den.

- Rörelse är något vi gör varje dag i våra liv. Vi tycker att det är värt att bli mer medveten om med vilken kvalitet vi rör oss. I många specifika idrotter används ofta samma rörelsemönster, vilket ökar risken för skador om den totala dosen är för hög under en kort tid. "Vi försöker stärka de ställen som är mest utsatta för skador", säger Marcel Henriksen.

Vilken är den största missuppfattningen folk har om rörelse?

- Att man måste vara smidig och stark innan man börjar. Det handlar om att bebo sin kropp bättre, det kan alla göra, säger Lotta Henriksen.

LocomotionLocomotion är ett rörelsespråk designat av Ido Portal.

Vad är det bästa med rörelseträning?

- Att utveckla förmågan att röra sig så fritt som man vill, oavsett om det är i olympiska ringar i luften, krypande i komplexa övningar på marken eller bara att leka med ett barn och vilja kunna sitta bekvämt på golvet. Det är en frihetskänsla att faktiskt bli utmanad och att lära sig något nytt", säger Marcel Henriksen.

Det handlar inte om utseende

Tyvärr är det många som går till gymmet för att de måste, där de gör samma saker som alltid, för att se ut på ett visst sätt. Rörelse är mycket mer än så. Du lär dig nya saker, gör fysiska framsteg och blir dessutom gladare, eftersom du använder din hjärnas plasticitet.

- Lokomotion ser komplicerat ut, men om du lär dig delarna och sätter ihop dem får du en liten lyckokick av att åstadkomma något nytt. Hjärnan stimulerasras av det. Det är faktiskt hjärnans största uppgift att vara en bank av rörelsemönster", säger Marcel Henriksen.

Ido Portals citat "reverse engineering" syftar på det faktum att fitness och mycket träning idag handlar om att bygga kroppen för utseendets skull. Idos rörelser fokuserar på att skapa funktion för att du ska kunna fungera som du vill istället för att bygga en viss typ av kropp.

- Det handlar om att leva med hög livskvalitet och vara frisk, inte att träna hårt och svälta sig för att se bra ut. Se till att din kropp känns och fungerar så bra som möjligt och att du minskar risken för skador", säger Lotta Henriksen.

Movement Stockholms sommarperiod pågår från 15 maj till 25 augusti med dagliga klasser i centrala Stockholm. Alla är välkomna, nybörjare som erfarna. Maila info@movementstockholm.com för att anmäla dig eller om du har några frågor.

LÄS MER: Guide: Lär dig stå på händerna

LÄS MER: 5 effektiva stretchövningar för bättre hållning