Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche Image

Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche

På Instagram inspirerar naprapaten Jonas Parandian tusenvis personer till att stretcha varenda dag. Selv om du ikke kan bøye kroppen din som hans (enda) har du mye å vinne på å begynne. Ta sjansen till att bli mer rörlig du också!

jonas parandian

Vill du bli mer rörlig, smidig och smertefri? Om du dessutom drömmer om bättre balans, dypere søvn og bedre effekt av treningen, finnes det ingen tvil: begynn å tøye! Det är ett av budskapen som Jonas Parandian formidler til sine følgere hver dag på Instagramkontoen Naprapatjonas.

Varför vill du inspirera folk till att töja mer?

- Jag vill visa att stretching är ett kraftfullt verktyg för att skapa mer rörlighet i kroppen. Det gör att du kan sträcka ut dig på en mer spännande och kraftigare sätt än tidigare. Stretching är en fantastisk dörröppnare för dig som är for støl og begrenset for å klare øvelser som kroppen din skulle hatt godt av å gjøre, sier Jonas Parandian, som i hverdagen jobber som naprapat på Naprapatlandslaget i Stockholm.


Kan du utdype det?

- For å ha det så bra som mulig trenger de aller fleste av oss større variasjon av bevegelse enn for eksempel å løpe fire ganger i uken. Det moderna samhället har gett kropparna våra ett stillasittande jobb, stress och näringsfattig mat. Jeg er opprinnelig en støl fotballspiller som har oppdaget at stretching åpner dører til steder jeg aldri før har vært. Det er et kraftfullt verktøy som får meg til å nå dypere i bøyene mine, noe som gir bedre effekt av treningen og dessuten minsker skaderisikoen.


Vilka är de vanligaste problemområdena som folk har?


- Stive skuldre og baksider, korte hoftbøyere og stivhet i øvre rygg/nakke.

Trenger alle å tøye?

- Ja, alla måste tøye på en eller annan måte. Det finns enormt många måter å tøye på. De aller fleste trenger å gjøre det for å øke bevegeligheten i leddene, men det finnes også de som gjør det for eksempel for å berolige nervesystemet og få bedre søvn.


Går det an att tøye på feil måte?

- Akkurat som med all träning kan det bli för mycket, för hårt och för tøft eller för lite och för lett. Det finns mer eller mindre effektiva sätt att töja på. Visse metoder är mer kraftfulla och andra är mer skånsom, beroende på vilket mål du har. Andre stretch-øvelser er bra under en viss periode for å komme over en viss platå, men må senere byttes ut for at du ikke skal overanstrenge en muskel.


Vilken typ av stretching skulle du rekommendera?

- Allmänt, lite av alt. En vanlig fel som många gör är att de kanske løper i en tid och deretter tøyer i ti minutter. Den stretchingen kommer inte till att påverka leddene så mycket. Då är det bättre att göra en dynamisk stretch før løpingen som myker opp kroppen og gir deg et bedre løpesteg, slik at du belaster kroppen mer skånsomt når du løper.


Hur snabbt får jag resultat om jag börjar i dag?

- Du merker forskjell med en gang etter du har tøyet, om du gjør det rett. Dessverre er effekten av den økte bevegeligheten ikke så langvarig, det er en ferskvare som du må vedlikeholde kontinuerlig. Akkurat som at du ikke kan regne med at en treningsøkt med benkpress ikke gir effekt for resten av livet må du hele tiden streve etter nye mål.


Vilken uttömning är din favorit?

- Bevegelseguruen Ido Portals patenterte diagonalstretch Drottningen av stretchar. Det är en bra uttöjning för hela den främre delen av kroppen, särskilt hoftebøyeren. Jeg liker å fokusere på bøy av øvre del av ryggen ettersom det er en akilleshæl hos mange.

queen of stretches
Jonas Parandian viser opp Ido Portals kjente uttøying "The queen of stretches". Foto: Mathias Blom

Naprapatjonas tips om motivasjonen forsvinner

  • Se på det som vilken som helst annan träningsform. Gör en seriös stretch istedenför att göra det rutinmässigt. Hopp över "sitte og snakke tull"-stretchen.
  • Gör en programmering på samma sätt som du gör en träningsplan. Tenk på att du for eksempel skal gjøre ti repetisjoner i tre sett og prøv å komme litt dypere i uttøyingen for hver repetisjon.
  • Sett deg mål.
  • Mål forandringer og forbedringer.
  • Skaff deg en stretch-kompis.
  • Ta før- og etterbilder.