Naprapatjonas: Lär dig att lyssna till kroppen

Lær deg å lytte til kroppen, så holder du deg frisk og skadefri. Naprapaten Jonas Parandian lærer deg å oppfatte kroppens signaler og trene på en smartere måte.

Kanske är du en av dem som blir sjuk så fort du har kommit igång med träning, eller så är du en typisk olycksfugl som alltid blir skadad. Årsaken är inte uflaks. Grunnen til at nettopp du rammes er for at du lytter for dårlig til kroppen din.

- Jo mer du kjenner etter, desto tidligere kan du stoppe alt fra hodepine til overanstrengelser og skader, sier naprapaten Jonas Parandian på Naprapatlandslaget, kjent fra Instagram-kontoen Naprapatjonas.

Vad betyder det egentligen när du ber en patient om att lyssna till kroppen?

- At personen skal være oppmerksom på de signalene som kroppen gir. Många stenger av och lyssnar inte till kroppen, speciellt om de är stressade. Men vill du ha det bra måste du vara förståelsesfull till forandringer och det som kroppen prøver å fortelle deg.

Vad kan det vara för signaler?

- Det kan vara förändringar som sult, tørst, stølhet, ømme muskler, trøtthet eller att du har vanskelig for å fokusere. Jeg bruker å prate om seks hjørnesteiner for en god helse; søvn, kosthold, væske, trening og bevegelse, pusting og mental stress. Den sistnevnte er den absolutt viktigste hjørnesteinen med den mest kraftfulle stimulingen. Enten har du en stor skurk i livet som tar mye energi, eller så är det en kombination av många småting som tillsammans blir en stor belastning för kroppen. För enkelte är det lett å vite hva problemet er, de sover dårlig eller stresser for mye. Andre har vanskeligere for å forstå hva som er problemet, men da kan det være at de slurver litt med søvnen, litt med kostholdet og litt med treningen, og når de legger det sammen blir det totale stresset for kroppen for mye.

Går det an att lyssna på mycket på kroppen sin?

- Nei, det kan du ikke gjøre, men derimot må du tolke signalene. Å lytte til kroppen betyr ikke at du aldri skal gjøre noe som er tøft eller kjedelig. Du behöver heller inte vara rädd för alla smärtor. Om du får vondt kan det være for at du er uvant eller følsom for en viss stimuli, det betyr ikke at du aldri mer skal utsette deg for det.

Gi ett exempel?

- Får du vondt i håndleddene av å stå på hendene trenger ikke det være et signal på at du aldri mer skal belaste håndleddene. Tvert imot kanskje du skal belaste dem mer og bruke mer tid på å sette hendene i bakken, men at du langsomt må bygge opp bevegelighet og styrk før du bruker for mye kraft og belastning på dem.
naprapatjonas
Jonas Parandian är känd för sitt Instagramkonto @Naprapatjonas där han ger många träningstips och inspiration på olika sätt att tøye på.

Hur vet jag när jag ska ignorera smärta och köra på, och när jag ska bromsa och avbryta?

- Alt i naturen hanterar dosering. Akkurat som att cyanid i store doser är väldigt giftig så kan det i väldigt små doser ha positiva helseeffekter. Vann er også nyttig med riktig dosering, men du kan også forgifte noen med for mye vann. Det samma gäller med rörelse, har jag lärt mig av rörelse-mesteren Ido Portal.

Vad ska jag göra då?

- Det bästa är att utsette deg litt for det som gjør vondt, MEN på en smart måte. Flört lite med känslan för att se hur kroppen svarar. Hur svarar kroppen dagen efter en träningsøkt? Føles det bra kanskje du kan tøye litt på grensene, eller så har du funnet en bra dose for deg. Mange i dag er ganske følsomme, men en liten inflammasjon som raskt går over er ikke farlig.

Inte?

- Nei, de skal bagatelliseres syns jeg. Inflammationer skapas i kroppen hela tiden och är en process för att leges. Om du derimot tar i for hardt og for mye for raskt, så kan du bli skadet og da må du kanskje rygge unna litt. Egentlig är kroppene våre laget for å tåle ganske mye, men det moderne samfunnet har gjort mange av oss sensitive. Husk at det kan gjøre litt vondt når man leker, det er ikke farlig!


Finnes det et enkelt triks som hjelper meg å finne en god balanse av anstrengelse?

- Den klassiska 80/20-regeln är bra. Om du till 80 procent ger kroppen vad den behöver, kan du "jukse" lite resterande 20 procent.

Kommer det av uflaks om jeg ofte blir skadet eller syk?

- Det är sällan uflaks, kroppen är flink til å varsle på forhånd. Hva du enn gjør så tar du en risiko, bare å gå utenfor døren er en risiko, men gjør kalkulerte risker på en smart måte. Jeg trodde selv når jeg var etterfulgt av skader som fotballspiller at det var uflaks når jeg akkurat hadde kommet igang ble forkjølt igjen eller fikk en strekk eller en ny skade. Da var grunnen for høy mengde trening. Kroppen rakk ikke å restituere. Det är mange som ikke respekterer restitusjonen, som ikke går og legger seg i tide, som ikke fyller på med mat av god kvalitet eller drikker nok med vann. Det gör att kroppen inte kan bli frisk.

Vilka råd har du till dem?

- Om du vet att du lever ett stressigt liv och kanske har ett krävande jobb eller familj och barn så kanske du inte restituerar nog. I stedet for å trene fem steinharde økter i uken som gjør at immunforsvaret får jobbe for hardt og gjør deg syk eller skadet gang på gang, må du gjøre noe annerledes. På engelska prater man om work out, träning där du forbruker energi som øker pulsen. Men om du har haft en kjempestressende dag kanske du i stället borde göra en work-in økt. Sats på pulssänkande aktivitet, som meditasjon, viss typ av yoga eller pusteøvelser, som aktiverer det parasympatiske nervesystemet, som stimulerer restitusjonen. Det gör kanskje at du kan gjøre tre økter av kvalitet senere i uken uten å bli forkjølet.

Om det är svårt att lyssna innover är det lätt att lyssna utover i stedet. Det kommer många råd här och där, hur vet jag vilka experter som är värt att lyssna till?

- De enda doktorerna du ska höra på är Dr Diet, Dr Quiet, Dr Happiness och Dr Movement, lärde Paul Check mig när jag utdannet mig till holistisk livsstilscoach nivå tre i San Diego. Det finnes helsefreaks som stirrer seg blinde på alle doktorer utenom Dr Happiness og de har det ikke bra i slutten. Og det finnes tvert imot andre som bare lytter til Dr Happiness og de har det heller ikke bra. Om du fester flera gånger i veckan och vill vara med på alt blir du också syk ettersom kroppen ikke rekker å restituere.

Fortell mer!

- Det var legekunstens far Hippokrates som skapte den tankemåten, men Paul Check la till Dr Movement för att göra filosofien komplett i dagens moderna samhälle. När det gäller maten skall du se efter kvalitet, kvantitet och ditt individuella behov. När det gäller träning så sörg för vilken typ, frekvens, mängd och intensitet så det verken blir för mycket eller för lite. Dr Quiet hanterar frågor om vila, återhämtning, sömn och stillhet. Dr Happiness hanterar essentiella behov och vad du gillar och tycker är roligt. Har du en balans mellan dem kommer du känna dig helt topp!

naprapatjonas
Jonas Parandian jobber til hverdags som naprapat på Naprapatlandslaget.


LES MER FRA JONAS PARANDIAN:

Naprapatjonas tips: Bøy bakover og få friske skuldre!

Slapp av och få flat mage

Slik kommer du dypere ned i knebøy

Få fin holdning!

Tøy ut med Naprapatjonas: Skulderblad-pull-ups