Påskmaten som är hälsosam och nyttig Image

Påskmaten som är hälsosam och nyttig

Påsken är en helg fylld av mat och godis. Men det går att göra nyttiga val som boostar din hälsa! Kostrådgivaren Susanna Backman guidar dig till de goda valen. 

Påsken står för dörren med en matfest som heter duga: dignande bufféer och välfyllda påskägg som sköljs ned med påskmust eller alkohol. Vill du njuta av det goda men fortfarande äta hälsosamt ska du följa Susanna Backmans tips! Hon är personlig tränare och kostrådgivare som även driver bloggen Tasty health, hälsocoachar på Iformonline, är en av grundarna till proteinglassmärket Add ice cream och står bakom receptappen Tasty health. 

Är påsken en ”onyttig högtid

– Både ja och nej. Påskmaten i sig är egentligen inte så onyttig, ägg är ett extremt bra livsmedel och både sill och lax innehåller bra fetter. Janssons frestelse, bröd med smör och ost, feta såser och läsk är väldigt kaloririka livsmedel som inte innehåller så mycket näring. Det som blir onyttigt är om du äter för mycket och om du tänker att du ska unna sig bara för att det är påsk, säger Susanna Backman. 

Vad är den största boven?

– Påskgodiset. Några godbitar kan du såklart äta men det är mängderna du äter som gör att du går upp i vikt och som gör att det blir ohälsosamt.

Om jag vill äta hälsosamt i påsk, vad ska jag ta för mig av på påskbordet? 

– Lax, sill, lamm, ägg, grönsaker och kallskuret. Ät så rena livsmedel som möjligt. Återigen, du kan äta av allt, det är mängden mat du bör tänka på. Ju mer kaloririk mat du äter, desto mindre mängd kan du äta utan att överstiga ditt dagliga kaloribehov.

Påskmaten som är hälsosam och nyttig
Hugg in på laxen i påsk!

Vad ska jag ta mindre av? 

– Feta såser, majonnäs, grädde, godis, söta efterrätter, vitt bröd och läsk med socker.

När det serveras påskbord är det lätt att lassa på tills tallriken blir överfull. Har du något knep för att äta lagom mängder? 

– Börja ta av det du verkligen tycker om, vänta lite efter du ätit första tallriken och se om du verkligen är mer hungrig eller om du bara äter för att det är gott. Drick vatten medan du äter, det dämpar hungern. Tänk på att äta regelbundet under dagen så att du inte är vrålhungrig när du väl ska äta och i sin tur äter för mycket. Ät gärna proteinrik mat, det dämpar sötsug och mättar bra. 

Vad ska jag hälla i glaset? 

– Undvik läsk med socker i. Om du gillar lightläsk och inte har något emot sötningsmedel så är påskmust light ett bra alternativ. När det gäller alkohol så kan du såklart ta ett glas vin, en öl eller en nubbe om du vill det. Men tänk på att det är lättare att äta mer och ohälsosammare när du är onykter. Fett är det näringsämne som innehåller mest kalorier per gram, 9 kalorier per gram och alkohol kommer efter med 7 kalorier per gram alkohol. Vill du hålla vikten kan det vara bra att hålla nere på alkoholen.

Vilken typ av påskgodis kan jag unna mig med lite mer gott samvete? 

– Mörk choklad med så få ingredienser som möjligt, en bra choklad innehåller max fyra, fem ingredienser, nötter och hemgjort påskgodis. Ett tips är att smälta mörk choklad och sedan ha i nötter, rispuffar eller annat och klicka ut smeten med en matsked på en bakplåt och låta det stelna.

Vad kommer du fylla ditt påskägg med? 

– Jag brukar lägga presenter i påskäggen som biobiljetter, presentkort eller hemgjort hälsosamt godis. Det finns en hel del recept på min blogg

susanna backman
Susanna Backmans favoriter på påskbordet är ägghalvor med räkor, lamm, rotfruktsgratäng, hemgjort, glutenfritt filmjölksbröd och varmrökt lax. Du hittar MASSOR med hälsosam matinspiration på hennes Instagramkonto @tastyhealth. Foto: Privat

LÄS MER: Servera exotisk protein-cheesecake till dessert