Pt-online hur det fungerar

Att skräddarsy sin träning efter sina egna mål och behov är något som tilltalar många. Allt fler väljer att anlita en personlig tränare online. Li Åwall är en personlig tränare som hjälper kunder med pilatesbollar och hantlar på gymmet, men som också coachar online. Dessa träningsformer ställer olika krav på både henne som tränare och på kunden som betalar.


- "Om du anlitar mig online måste du ta lite mer ansvar och utmana dig själv. Om jag inte är där och pushar dig så måste du lita på dig själv att du kan och vill pusha lite extra", säger Li Åwall.

Innan hon tar sig an en kund online går hon noggrant igenom kundens mål, vilken erfarenhet de har sedan tidigare och om det finns någon skadehistorik.

- Träningen kan anpassas på vilket sätt som helst. Det finns något för alla. Vissa vill träna på gym, andra vill stanna hemma utan några vikter eller maskiner. Att anlita en PT online kräver inte mer träningserfarenhet.

Eftersom Li Åwall inte ser sina onlinekunder med egna ögon varje vecka måste hon vara tydlig med hur träningen går och hur kroppen känns.

- Jag började med onlinekunder somras och tycker att det har fungerat väldigt bra. Vi har kontakt via en chatt, alla får videos som visar övningarna och kostråd utöver det. Resultaten har varit fantastiska!

Kunderna är i alla åldrar och med olika mål. En del vill komma i form till sitt bröllop, andra vill bli av med sitt bukfett och andra vill ha hjälp med kosten. Vissa kunder vill ha mycket kontakt, andra hör bara av sig när de har frågor.

- Onlineträningen är bra eftersom du kan välja om du vill ha ett träningsschema på gymmet eller hemma så att du kan träna var som helst. Detta är perfekt för dem som reser, inte har ekonomin för en PT på gymmet, eller för nyblivna föräldrar som helt enkelt inte kan komma hemifrån.

Där ligger utmaningen för henne som PT, att hitta upplägg och program som passar varje individ.

- "Mitt jobb är att göra träningen så rolig och effektiv som möjligt. Jag tror att det viktigaste för att nå sina träningsmål är att ha roligt på vägen. Förhoppningsvis längtar man till nästa pass och blir sugen på det där nya goda receptet.

Vilken är din favoritövning?

- Jag gillar tunga lyft, så jag måste säga både marklyft och knäböj där jag får använda hela kroppen på en gång, och sedan lyfta så mycket som min kropp verkligen kan hantera. Men sen är jag svag för magövningar så att avsluta med en magövning som bränner hela bålen är alltid skönt efter ett tungt och svettigt träningspass.