PT:n sågar nya dieten “Brinner” Image

PT:n sågar nya dieten “Brinner”

Att äta frukost till middag, alltså följa nya hälsotrenden “Brinner”, är inte alltid det bästa för din hälsa. Det menar personliga tränaren Charlotte Beijer.

Slå ihop breakfast och dinner – och du har nya dieten “Brinner”. Att äta frukost till middag är en trend som personliga tränaren Charlotte Beijer kan se bland sina kunder. Men är ditt mål att gå ned i vikt och bli starkare är inte “Brinner” den bästa metoden. 

– Att äta frukostmat till middag har blivit en populär hälsotrend, men jag tycker inte det är så bra att göra så. Kosten är otroligt viktig när du tränar och beroende på vad för mål du har såklart, säger Charlotte Beijer, PT på Sats i Bromma och som även bloggar om träning HÄR.

Varför inte?

– Frukostmat innehåller generellt inte den näring och den mängd protein som du behöver, utan främst kolhydrater och fibrer. Om du tränar mycket behöver du fylla på med mycket protein, så att du ger musklerna mat. Att äta samma mat två gånger per dag är heller inte bra, du behöver mer variation än så.

Varför tror du att folk äter frukost till middag?

– Det går fort att tillaga och är gott. En annan bidragande faktor är att många fotar av sina frukostar och lägger upp på Instagram, vilket gör att fler blir sugna på det. Det blir fina, färgglada rätter med mycket frukt och bär, vilket ser lyxigt och nyttigt ut. Jag tycker själv om att dekorera fint och göra chiapudding i flera olika lager, det ser betydligt finare ut än om du fotar av en middag som du snabbt svängt ihop hemma.

Om jag jättegärna vill äta brinner, vad ska jag äta då?

– Att göra det enstaka gånger är förstås helt okej. Ägg generellt är väldigt bra. Jag rekommenderar bananpannkakor, så att du får i dig bra med näring. Servera gärna med lite kvarg och bär. Om du dessutom blandar i lite havregryn och krossade linfrön med äggen och bananerna så får du ändå lite mer fibrer. Gör gärna en chiapudding på sidan, så att du får i dig ännu mer omega-3 och protein.

bananpannkakorCharlotte Beijers bananpannkakor ser fantastiska ut!

Vad ska jag äta om jag vill göra en riktigt bra middag?

– Något proteinrikt, jag tycker kyckling är väldigt bra. Dessutom ska du inte vara rädd för kolhydrater, som har oförtjänt dåligt rykte. Gör sötpotatis, eller vanlig potatis, som är billigt och näringsrikt. Quinoa är en annan bra kolhydratkälla. Sedan behöver du något grönt, som till exempel broccoli. Om du vill kan du koka broccoli och sedan mixa det med keso, så blir det en god röra. Lite fett kan du få i form av en skvätt olivolja eller en halv avokado.

charlotte beijerFölj gärna Charlotte Beijer på Instagram!

LÄS MER: 5 regler du måste följa på gymmet