Räkna ut ditt apindex! Image

Räkna ut ditt apindex!

Du som är klättrare eller simmare vet säkert redan vad du har för apindex. Osäker? Snart vet du om du har korta T-Rex-armar eller släpiga schimpansarmar!

Oavsett vilken sport du håller på med finns det saker du kan påverka för att prestera så bra som möjligt, som utrustning, kost och träning. En sak du däremot inte kan påverka är ditt apindex. Du räknar ut vad du har för apindex genom att ta din armvidd (från långfinger till långfinger) minus din längd.

Siffran säger mycket, men det är inte självklart om du vunnit i genlotteriet eller inte. Det beror på vilken idrott du håller på med. Kort räckvidd är bra till exempel vid styrketräning, eftersom hävarmen blir kortare. Lång räckvidd är däremot att föredra som klättrare. Har du långa armar i förhållande till din kroppslängd har du sannolikt en fördel i att använda ett längre, lugnare simtag, mot om du har korta armar.

Det sägs att rekordet i Sverige är 25+ i apindex, men de flesta har ett apindex på mellan -7 (vilket innebär att armarna är sju centimeter kortare än kroppslängden) och +10 centimeter (vilket betyder att armarna är tio centimeter längre än kroppslängden). Genomsnittet ligger mellan 0 och +3 centimeter.

Se nu till att ha ap-kul medan du klättrar, simmar eller lyfter!

Simmare