Så blir det härligt att springa i värmen Image

Så blir det härligt att springa i värmen

Låt inte löparskorna vila bara för att det är en varm sommardag. Petra Kindlund på Runacademy vet hur springturen kan bli en behaglig upplevelse trots gassande sol och svettframkallande temperatur. 

”Jag hade tänkt springa i dag men det är så varmt ute, så jag vet inte om jag orkar”. Du känner säkert igen dig. Glada springnyheter – det går utmärkt att få till ett skönt löparpass utan att komma hem med bultande huvudvärk och yrsel. 

– Det viktigaste är att se till att du dricker ordentligt när du springa i värmen. Varma dagar gör du av med mycket mer vätska än annars. Ska du springa längre än 45 minuter rekommenderar jag att du tar med dig vätska, säger Petra Kindlund, grundare av idrottsföreningen Runacademy

Eftersom du svettas mycket mer i värmen är det viktigt att inte bara dricka vatten, utan även se till att fylla på med salter så att inte kroppens vätskebalans rubbas. En annan sak som är viktig att tänka på vid löpning när temperaturen klättrar uppåt är att lyssna på kroppen. 

– De dagar det är riktigt varmt kan du inte räkna med prestera på topp. Ha det i åtanke och jämför dig inte med dina prestationer de dagar när det varit svalare. I början på sommaren kan kännas jobbigare att springa än i slutet av sommaren. Till slut vänjer sig kroppen och blir bättre på producera svett, något som gör att kroppen svalkar sig bättre, säger Petra Kindlund. 

Vill du ha en behagligare löparupplevelse, lägg dina pass på morgonen eller kvällen, eller spring i skogen där trädens skugga ger skön svalka.

Finns det någon temperatur som är för varm att springa i, tycker du?

– Inte så att skulle vara farligt, men det blir väldigt jobbigt när det är 40 grader utomhus. Jag har själv sprungit hårda intervaller i stekande sol utan skugga, det går ju men det blir inte så skönt. Man får ta lite lugnare då helt enkelt. Om du springer när det är varmt ute, försök springa förbi vatten så att du kan svalka dig eller hälla vatten över dig. Är det varmt när du springer ett lopp så ta alltid en extra kopp med vatten vid kontrollerna och häll över dig. 

löpning
Kallt vatten ger snabb svalka under svettiga löparpass. 

Finns det fördelar med att springa i värme?

– Ja, det är skonsammare för kroppen eftersom du blir mjukare. Och skador minskar när det är varmt ute. Du kan också bli mentalt tåligare, du kan nämligen få en psykisk effekt av att du klarade av att springa en sträcka när det var varmt och det gör det lättare att springa samma sträcka när det är svalare ute. Jag tycker om att springa när är varmt eftersom man inte behöver ha så mycket kläder på sig, det blir lite frihetskänsla. 

Kan löpning en het sommardag ge några negativa effekter?

– Ja, om du inte dricker ordentligt. Det kan påverka din återhämtning och du kan bli uttorkad. Är det riktigt varmt ute kanske inte kroppen hinner uppfatta att den är uttorkad innan det är för sent. Och dricker du bara vatten och inte får i dig något salt kan du bli illamående och prestera sämre.

För att undvika det kan du dricka ett glas Resorb innan och efter träningen och tänka på att ha lite mer salt på maten. Springer du längre distanser över en timme är det bra att ha lite sportdryck med dig. 

Hur vet jag om jag måste avbryta träningen på grund av att det är för varmt?

– Du kan bli yr och illamående och känna att kroppen inte svarar, att det knappt går att springa eller att det känns väldigt tungt. Om du hittar skugga en stund och svalkar dig brukar det försvinna. 

Hur gör jag för att motivera mig att orka springa när jag hellre vill åka till stranden?

– Jag brukar åka till stranden och ta en löprunda när jag är där. Då kan jag hoppa i vattnet efteråt. Annars kan du springa tidigt på morgonen innan frukosten när det svalt ute och njuta av frukosten efteråt. Eller så kan du springa i vattnet på stranden, då blir det inte för varmt i alla fall, haha. 

Har du något tips för att undvika skavsår när fötterna svullnar i värmen?

– Ett sätt kan vara smörja in fötterna med vaselin, det hjälper eftersom då blir det inte friktion. Och välj inte bomullsstrumpor, utan löparstrumpor.

petra kindlundPetra Kindlund springer året runt. Efter ett löparpass på sommaren väljer hon gärna något svalkande, som ett glas med kall juice och ett proteinrikt ägg till, eller en stor skiva vattenmelon. Testa det du med efter nästa svettiga pass! Foto: Mattias Malmgren