Så blir du av med din ömma nacke

Känner du dig stel i nacke och axlar? Kiropraktor Niklas Hollerup vet hur du kan lindra och förebygga dina besvär.

Stelhet, ömhet och smärta i nacke och axlar drabbar de flesta av oss någon gång i livet. Det är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige och om du har ett stillasittande arbete är nackbesvär snarare regel än undantag.

- Vi utför mycket arbete framför våra kroppar idag, som att skriva på datorn, köra bil eller laga mat. Det innebär att vi förlorar mycket extension, bakåtböjning, i bröstryggen och när vi faller framåt i bröstryggen blir det en spänning i nacken, förklarar Niklas Hollereup som är kiropraktor på Chiropraktik Akuten i Limhamn, Malmö.

Enkelt uttryckt beror nacksmärta på att ryggraden inte rör sig som den ska, vilket skapar olika typer av låsningar. Statiska jobb är en stor bov i dramat, men att sitta framför en dator åtta timmar om dagen är tyvärr oundvikligt för många av oss. Som tur är finns det några enkla saker du kan göra för att vara snällare mot din nacke.

- Keep ha skrivbordet på en bra höjd, gärna ett höj- och sänkbart skrivbord. Tangentbordet ska vara så nära kroppen som möjligt och skärmen ska också vara på en bra nivå, även om du arbetar på en laptop, så att du kan titta upp", säger Niklas Hollerup.

Att stå upp för att arbeta ger en helt annan hållning och position i nacken, men sänk bordet om du börjar hänga på en fot, sätter dig ner en timme och ställer dig upp igen. Det är bättre att växla mellan att sitta och stå än att överbelasta kroppen.

Andra bra tips är att röra på sig några minuter varje timme, gå runt på kontoret eller göra några snabba stretchövningar. Lunchmotion är också bra för nacke och axlar.

- Att träna på lunchen gör att du mår mycket bättre och blir mer effektiv i din arbetsmiljö. Du bryter av en lång och statisk dag, ökar endorfinerna i kroppen och får en annan muskelaktivitet och genomströmning i kroppen.

niklas hollerupNiklas Hollerup är Leg. Kiropraktor. Följ hans klinik på Instagramkontot @Kiropraktik.

Nacksmärta behöver inte bara bero på många timmar framför datorn, det kan handla om stress, att du tränar fel eller har börjat träna mer och hårdare.

- Kanske har du dålig träningsteknik för ryggövningar eller har tagit ett nyårslöfte och gör en klassiker från noll till hundra procent på två veckor. Dina muskler, ligament och leder hänger inte med, vilket kan leda till smärta eller skador.

Är det möjligt att träna nacken?

- Ja, absolut. Du kan träna ryggen och bröstryggen och förbättra hållning och rörlighet i bröstryggen med foam rolling, yoga eller rörelseträning för att minska stelhet.

Vad du definitivt inte bör göra är att bryta nacken själv - oavsett hur bra det känns i stunden. Att bryta nacken själv leder bara till mer stelhet och huvudvärk.

- Det gör ont i kroppen när jag tänker på vad som händer när man knäcker sig själv", säger Niklas Hollerup och förklarar att den sköna, knäckande känslan inte löser det faktiska problemet:

- Visualisera 6 ryggkotor framför dig där den i mitten är låst och inte vill röra sig som den ska. Då kommer kroppen att modifiera sig själv och få något annat att röra sig mer, eftersom det sista kroppen vill är att inte röra sig ordentligt. När du bryter ner dig själv bryter du bara ner det som redan rör sig för mycket.

Hur stoppar man självknäckandet av nacken?

- Det handlar om att träna och stärka musklerna. Varför en nacke rör sig för mycket beror på att något annat inte rör sig. Om du känner att du har problem är det bra att ta en massage eller få problemet behandlat av en naprapat eller kiropraktor. Det är inte farligt att bryta nacken själv, men det är inte bra.

neck painOm du har ont i nacken, ta hjälp av en kiropraktor eller naprapat så tidigt som möjligt.

Stela leder, nacksmärtor, domningar i armarna eller nedsatt rörlighet är särskilt viktiga att kontrollera med en kiropraktor eller naprapat, men alla typer av nacksmärtor som stör ditt vardagsliv bör behandlas så snart som möjligt. Med tiden blir problemen mer kroniska, vilket innebär att det tar längre tid och vanligtvis fler behandlingar för att bli smärtfri.

- Hjärnan omprogrammerar sig själv över tid och ju längre du har ett problem, desto längre tid tar det att åtgärda det. Så länge det inte är ett större sjukdomsproblem kan det behandlas, så gör det så snart problemen uppstår. Det kommer att bli bättre och billigare i det långa loppet.

LÄS MER: Därför ska du inte bryta ryggen själv

LÄS MER: Träning som gör dig stark och smidig

KÖP HÄR: Foamrollers - det enda sättet du kan bryta ryggen på själv