Så får du tid att träna Image

Så får du tid att träna

Staffan Dahlgren är en hängiven löpare och mannen bakom den populära bloggen 4:30 fart genom tillvaron. Här är hans bästa tips för att få tid att träna trots en fullbokad vardag.

Efter snart tio år som löpare är farten betydligt snabbare än 4:30 för Staffan Dahlgren, som skriver bloggen 4:30 fart genom tillvaron . Personliga rekordet på maraton är nu 2:50, men tiden att träna betydligt knappare. Med en träningsintresserad fru och fyra barn krävs god planering.

LÄS MER: Föräldrar, så får ni tid att träna inför långloppet

En normal träningsvecka springer Staffan Dahlgren mellan fem och sex mil och lägger ungefär samma antal timmar på sin träning. För att få kvalitet i sina pass anpassar han ambitionen efter hur mycket tid han har.

- De pass där jag behöver fokusera mer och jobba lite extra lägger jag in när jag har mycket tid och kan vara avslappnad. Samtidigt gäller det att vara flexibel. Har jag en bra känsla men bara en timme att springa på lunchen då ser jag till att köra på lite extra, säger Staffan Dahlgren.

Att springa under arbetsdagen är en nyckel för att hinna få många mil i benen.

- En standardvecka brukar innehålla lunchpass tisdagar och torsdagar. Då vilar jag alltid helt på måndagen och springer onsdag kväll, ibland också torsdag kväll och får alltså in två pass på en dag. Fredag är också träningsfri och sedan gör jag gärna pass både lördag och söndag. I snitt blir det fem pass i veckan och det kommer jag långt på om jag kan hålla en bra kvalietet.

Vissa dagar passar bättre för olika typer av pass.

- På helgen blir det av naturliga skäl enklast att springa långpass som kräver mer tid. Lunchpasset är bra för fart och intervaller. I perioder har jag också transportlöpt lite till och från jobbet för att få kilometer i benen.

Att få familjelivet att gå ihop och samtidigt hinna träna så mycket är beroende av en sak: planering.

-Min fru tränar också mycket, vi förstår varandra och ger varandra möjlighet att träna. Våra barn, 17, 15, 10 och 6 år, är också aktiva så vi måste planera bra för att få det att gå ihop, men det går om framförhållningen är god. Samtidigt är det viktigt att anpassa kraven efter möjligheterna. Ibland funkar det bara inte. Sedan är det ju också så att andra saker måste försakas, tv-serier är till exempel ingenting jag hinner se.

Ibland händer det saker som gör att löpträningen får ställas in trots allt, men det är ganska sällan.

- Jag ställer inte in pass så ofta, jag är sällan sjuk men det är klart att olika omständigheter gör att schemat spricker och det blir ofrivilliga vilodagar. Det är aldrig roligt men då får jag kompensera det med andra pass.

dahlgrenStaffan Dahlgren har fyra barn men hinner ändå träna fem gånger i veckan.

LÄS MER: Vårens stora löparskotest

LÄS MER: Kom igång med löpningen!