Så håller du dina sneakers vita och fräscha! Image

Så håller du dina sneakers vita och fräscha!

Sneakers är ett lika säkert vårtecken som rosévin på uteserveringar, men hur håller du skorna fräscha hela säsongen? Vi vet hur du bäst skyddar och rengör dina sneakers.

Eftersom den mest klassiska färgen på sneakers är vitt,  är det också en skotyp som innebär en evig kamp mot smuts och fläckar. Vitt blir av naturliga skäl lätt smutsigt, men det betyder inte att du måste ge upp hoppet om att hålla dina sneakers krispigt vita! Med rätt preppning och rengöring kan du hålla dina dojor fina och fräscha länge.

John J.J Lindberg är medgrundare till varumärkesbyrån Division distribution som bland annat har hand om märket Sneaker Lab, en serie ekologiska skovårdsprodukter särskilt anpassade för sneakers. Hans tips är att impregnera dina sneakers innan du använder dem, precis som du gör med läder- eller mockaskor.

– Den viktigaste produkten när du har nya skor är impregneringsspray. Med sneakers tänker många att det bara är att använda och köra på, medan man är väldigt mån om sina RM Williams boots eller mockaskor. Men vilken sko är egentligen viktigast att ta hand om? Egentligen är det dina sneakers som du använder hela tiden, säger John J.J Lindberg.

Ser skötselråden olika ut beroende på vilket material skorna är gjorda av?

– Nej, det skulle jag inte säga. Grundfilosofin är att ha produkter som fungerar på alla slags material så att du slipper köpa olika produkter. Generellt är läder lättare att ta hand om än mocka, syntet eller textil. Mocka är det svåraste materialet, då är en impregneringsspray verkligen A och O.

Utöver att impregnera dina sneakers regelbundet, rekommenderar John J.J Lindberg att spraya skorna med ett odörskydd redan innan du använder dem.

– Det kommer motverka lukt. Går det att ta bort sulan ur skon, ta ur den och spraya under, över och i skon. Låt verka 6-7 timmar.  

Om du går barfota i skorna sommartid kan du behöva upprepa proceduren varje vecka, annars runt var tredje till fjärde vecka beroende på hur mycket du svettas och använder skorna.

Hur ska jag förvara mina sneakers efter användning, ska jag lägga papper i dem?

– Papper är väl alltid bra då det suger upp fukten men jag skulle inte göra det så avancerat. Jag brukar tänka så här: När du varit på gymmet vädrar du dina kläder för att de är svettiga, om du inte vill tvätta dem varje dag, och det är likadant med skorna. Ta ut sulorna och vädra dem. Det är ett bra trick.

Kan jag tvätta mina tygsneakers i tvättmaskinen?

– Nja, du kan göra det men den stora negativa effekten är att gummisulan ofta har lim på sig. Det som sker när du tvättar är att limmet släpper. Det klassiska är en skitig Converse-sko som du slänger in i tvättmaskinen och det ser bra ut, men som sedan börjar släppa i sulan, så jag skulle inte tipsa om det.  

John J.J Lindbergs 5 bästa tips

1. Växla mellan olika par

Försök att ha minst två eller tre par sneakers så att du kan cirkulera mellan skorna och inte använder samma sneakers varje dag.

2. Byt ut skosnörena

Köp nya skosnören till dina gamla sneakers. Det gör dem visuellt fräscha och är ett enkelt knep som inte kostar mer än några tior.

3. Ta hand om dem

Vårda dina sneakers på samma sätt som du tar hand om dina läderskor. Impregnera, smörj in dem, låt dem luftas och se över skorna någon gång i månaden.

4. Attackera fläckar omgående

Det bästa är om fläckar inte får torka in. För att rengöra en riktig smutsig gummisula hade jag tagit fram en balja, hällt varmt vatten i med diskmedel eller schampo och låtit skon sjunka ned två centimeter, så att sulan täcks och låtit smutsen luckras upp.

5. Rengör miljövänligt

Oavsett hur du rengör dina skor, se till att använda miljövänliga produkter. Sneaker Lab har exemplevis en protector spray och wipes som fungerar på alla slags material och inte innehåller några silikoner eller uttorkande ämnen.

LÄS MER: Vårens stora test av bomberjackor