Så laddar du bäst inför Tjejmilen Image

Så laddar du bäst inför Tjejmilen

Nu är det bara några dagar kvar till årets största och roligaste tjejlopp! Oavsett om du tränat i månader eller precis insett att tävlingsdagen enbart är fyra dagar bort har vi tipsen som gör dig löpredo.

Veckan innan ett lopp bör den mesta träningen redan vara gjord, så att tokträna dagarna innan du ska springa är inte en bra idé. Det menar Petra Kindlund, certifierad löpcoach och grundare av Runacademy, ett träningskoncept med löpargrupper på 41 olika platser i Sverige. 

– Risken om du kör på för hårt dagarna innan loppet är att du blir tung i benen. Rekommendationen är att ta det lugnt med träningen sista dagarna, kanske jogga lite lätt men inte köra stenhårt. Jag brukar säga att man ska vila onsdag, torsdag och röra sig lite lätt på fredagen om loppet är på lördagen, säger Petra Kindlund.

Ska jag tänka på något särskilt när det gäller kosten?

– När det är en mil är det bra att äta hälsosam och bra mat, men mer än så behöver du inte tänka på. Det är skillnad med en halvmara och mara då du behöver fylla på med kolhydrater. Ät frukost, lunch och middag som vanligt utan att överdriva och det gäller vätska också.

petrakindlund_runacademy

Petra Kindlund har en lång erfarenhet som elitlöpare med flera SM-medaljer bakom sig. Du kan läsa mer om Runacademy här.

Vilka är dina bästa tips under själva loppet?

– Gå inte ut för hårt. Det är ett klassiskt misstag som många gör, speciellt om du är övertaggad och inte van att tävla. Men det är inte kul att vara helt slut efter två kilomoter. Tjejmilen är ganska trångt också, så försök ställa dig långt fram i din startgrupp om du vill springa på. Om du vill springa lugnare kan du ställa dig längre bak, säger Petra Kindlund och fortsätter:

– Försök hitta de kortaste vägvalen när du springer, till exempel att du tar innerkurvan i svängar. Är du trött så är ett tips att gå i backarna, du tjänar mer tid på att springa på i nedförsbacken.

Men känns det inte som en fail att gå en bit av loppet?

– Nej, det handlar ju om att man ska ta sig igenom loppet så att gå är också tillåtet! Tänk bara på att hålla till höger, så att folk kan springa om.

Vad är ditt sista minuten-tips till den som inte förberett sig särskilt mycket?

– Om du inte sprungit någonting är det jobbigt att bara springa fem kilometer och varva jogg med gång. Då måste du kanske till och med jogga och gå varannan minut redan i starten av loppet. Du får inte ha så höga förväntningar, det är en jättebedrift bara att ta sig i mål.

LÄS MER: Det ska du äta innan och efter träning

LÄS MER: Därför ska du värma upp innan löpning