Så tränar du bäst med din kompis Image

Så tränar du bäst med din kompis

Att träna med sin kompis på gymmet är ett perfekt sätt att umgås och samtidigt göra lite nytta. Men det är viktigt att akta sig så inte träningen blir lidande och det mesta blir snack och ingen verkstad. Vi ringde en expert för att få lite tips.

Har du en inre latmask som tycker det är en bra idé att skippa träningen var och varannan dag är det perfekt att boka in ett träningspass med en kompis.

- Det ökar motivationsfaktorn. Den lite latare dras med av den andre och det blir som ett bokat möte man inte vill dra sig ur. Men det blir framförallt roligare. Man kan pusha varandra och få ut mer av träningen. Många tränar två och två men också tre och fyra, det är grymt sätt att umgås på, säger Tollis Nikopoulos, personlig tränare på Sats Spårvagnshallarna i Stockholm.

Men trots de många fördelarna med att boka in en kompisdejt på gymmet finns det fällor som ni kan hamna i, till exempel om du och din kompis är på olika nivåer träningsmässigt.

- Om någon inte klarar av att göra alla övningar kan effekten bli att den ena drar ner tempot, så ha med er alternativa övningar, säger Tollis Nikopoulos.

Det finns också en risk att den muskel som tränas mest är munnen, i synnerhet om du och din kompis enbart ses när ni tränar ihop.

- Det kan bli för mycket lall och titt i telefonen också. Samtidigt som man ska ha respekt för det, det kanske är vissa vänners sätt att umgås och hinna ses på. Träningen behöver inte vara det viktigaste för alla som ses på gymmet heller.

Hur hittar jag och kompisen rätt nivå tillsammans?

- I all träning måste du veta dina begränsningar och vad din kropp klarar av just nu. Jag ser ofta folk som är två och två på gymmet och som bara går in och kör. Det krävs kunnighet om vad du gör. Marklyft är en övning som många tränar med bristande teknik och för tunga vikter. Samma sak med benböj. Det ökar skaderisken och kan sluta illa.

Hur lägger vi upp träningen bäst?

- Kom till gymmet med en plan för vad ni ska göra. Värm upp, förbered kroppen rätt. Handleder, höfter, axlar och fotleder är bra att börja med, rörlighetsträning är jätteviktigt! När jag tränar med en kompis kör vi intensivt i max en timme, enkla övningar där vi får slita och som går att göra två och två. Det blir alltid mycket skratt och samtidigt effektiv träning.

Ge oss exempel!

- En övning som är perfekt och som inte kräver att båda är på samma tekniska nivå och som man kan garva och ha roligt till är sprints med motstånd. Den ena håller i den andra med ett band, och så ska polaren springa 25 meter och sedan byter man. Det går snabbt att köra helt slut på varandra. En annan liknande övning är en så kallad you go/I go-variant. Då turas man om att skjuta en släde med vikter där den ena kör och den andra går bredvid och pushar på. Den är grymt kul att köra med en kompis. Rekommenderas varmt!

tollis

Tollis Nikopoulos delar sin tid som PT på Sats med att arrangera träningsresor.