Så träningssurfar du rätt på internet Image

Så träningssurfar du rätt på internet

Träningsexpertens knep till hur du hittar rätt bland alla träningssidor, tips och goda råd.

Jacob Gudiol är legitimerad fysioterapeut och läser en master i Sport Science vid Lunds Universitet. Han är flitigt anlitad träningsexpert i olika medier och har bland annat skrivit boken Forma kroppen och maximera din prestation tillsammans med Nicklas Neuman. Han driver också traningslara.se. Vi frågade honom om tips och tricks kring träningstips.

Hur söker man bäst information om träning på internet?

- Det första som är viktigt att tänka på är att om du inte är på en hög nivå rent prestationsmässigt så blir det sällan helt fel oavsett hur dåligt vetenskapligt förankrade de råd du hittar är. Du kommer sannolikt att få resultat ändå. Nackdelen med om du hittar en sämre informationskälla är istället att du kanske utsätter dig för onödigt stor skada, får lite sämre resultat än vad du hade kunnat få och kanske blir för dogmatisk i din syn på vad som är "rätt" träning. Nu när jag har det sagt så kan vi gå på frågan. Jag tycker faktiskt alltid att man ska börja med att köpa en fackbok inom ämnet. Dessa böcker kan vara tråkiga och stela men saknar du grundkunskaper inom träning och börjar läsa på nätet är det väldigt lätt hänt att du faller för säljarsnack istället för att du lär dig intressanta och spännande sätt att använda grundkunskapen tillsammans med praktisk erfarenhet.

Vad är viktigt att tänka på?

- Jag tycker att det är väldigt viktigt att man begär verkliga resonemang kring det som påstås i artiklar och i videoklipp. Nöj dig inte bara med att någon säger "detta är bäst punkt" utan kräv mer. Allra helst ska det ges referenser till mer välkontrollerade studier på området men det är inget krav du kan ställa inom alla områden när det gäller träning. De krav du istället bör ställa är att det du läser uppenbarligen är baserat på de grunder som finns och därefter måste man tillåtas spekulera kring vilken väg som är bäst efter det. Men grunden är alltid den samma och gäller alla bra träningsprogram och övriga råd kring träning.

Finns det områden man ska vara extra noggrann med att dubbelkolla information kring?

- Sociala medier är fulla av spår kring träning, kost och hälsa. Via till exempel Facebook är det möjligt att betala för riktad reklam mot en specifik målgrupp och detta utnyttjas av många som sprider dålig information. Oftast är dessa artiklar baserade på att skrämma upp folk. Den typiska handlingen är att texten börjar med att varna för något för att väcka intresse. Sen påstås det att väldigt många gör fel, vanligtvis påstår man också att alla dessa människor inte är medvetna om att de gör fel men det skadar deras hälsa eller träningsresultat. Efter det så lägger man fram sin påhittade lösning på det påhittade problemet.

Trender kommer och går och kan snabbt få snurr på nätet. Ett närliggande exempel är barfotalöpningen som spred sig för några år sedan.

- Många hoppade på den väldigt okritiskt. Trenden tog med sig mycket positivt och har gjort att människor ifrågasätter skobranschen mer, fast samtidigt var det av allt att döma många som drog felaktiga slutsatser från artiklar utan vetenskaplig grund på nätet. Och av dessa skulle jag gissa att en hel del också blev skadade i onödan, säger Jacob Gudiol.

Han ger ett exempel på en annan diskussion som engagerar många men där vetenskapen ger ett mer neutralt svar än internets "gör si, inte så".

- Det är väldigt populärt att prata om "dysfunktion" i dag och att man måste korrigera en massa fel. Många verkar tro att vi människor ska vara helt symmetriska mellan höger och vänster sida, att vi alla ska ha exakt samma hållning, röra på oss och träna på exakt samma vis samt att det finns någon form av optimalt rörelsemönster. Inget av det stämmer. Vi människor är skapta lite sneda och obalanserade och vi löser samma problem på varierande vis beroende på tidigare erfarenheter och vår kroppsbyggnad.

trött"Köp en fackbok" är Jacob Gudiols råd till dig som vill ta din träning på riktigt allvar. Då får du de nödvändiga grundkunskaperna och kan vara mer kritisk mot information på internet.

Olika dieter hör till internets stora trätoämnen. Där tjänar du på att ta ett steg tillbaka och fundera ett varv extra enligt Jacob Gudiol.

- Vissa tycker att du ska äta mycket kött och animalier, andra säger att du ska äta minimalt av det. Vissa påstår att du blir sjuk av kolhydrater medan andra säger att du ska äta fettsnålt. Båda sidorna väljer konsekvent att totalt ignorera bevis för att det uppenbarligen finns kulturer som har klarat sig bra på kostupplägg som är väldigt skiljt från deras egna.

Vad tycker du generellt om tonen och diskussionen på svenska träningssidor?

- Det återspeglar väl tonen på internet överlag. Det är lätt att missförstå varandra i text och det leder lätt till att diskussioner blir lite väl hätska. Många människor har också väldigt svårt att skilja på sak och person. Vi säger alla mer eller mindre ogenomtänkta eller korkade saker då och då men om någon påpekar att det som sagts var fel eller dåligt genomtänkt på internet så tar många det personligt och som ett personangrepp.