”Sixpack betyr ikke automatisk en sterk mage” Image

"Sixpack betyder inte automatiskt en stark mage"

En synlig sixpack är något många drömmer om. Men fakum är att det inte säger något om din magestyrke.
- Det är för stort fokus på mageruter när det kommer till magetrening, säger personlig tränare Charlotte Beijer.

Mange assosierer en sterk og veltrent kropp med synlige mageruter. Og når strandsesongen nærmer seg er det mange som søker etter triks for å få de etterlengtede magerutene, viser Google Trends. Men Charlotte Beijer, personlig tränare på Sats Bromma, syns att det är för stort fokus på de overfladiske sixpack-musklene og for lite fokus på den indre magemuskulaturen.

- Mageruter har blivit en statussymbol. Om du har det så tror andra att du är sunn. Men det mageruter kan si om helsen din er at du ikke har så mye fett på magen. Om du har fett på magen synes inte rutene like mye, men du kan likevel ha verdens sterkeste kjernemuskulatur, sier Charlotte Beijer, og fortsetter:

- Om du går på en diett kan det være slik at bukfettet rundt magen forsvinner og da får du synlige magemuskler. Det som synes da er den rette bukmuskel, men bortsett fra den består kjernemuskulaturen av ytre samt indre sidemuskler og den dype indre bukmuskulaturen som ikke synes. Den dype bukmuskel hjelper til å stabilisere korsryggen, du kan nesten si at den er som et korsett for kroppen. Men det är ingen som säger "sjekk mine fine, indre bukmuskler".

Varför ska jag ha en stark kjernemuskulatur?

- För att det hjälper dig på så många sätt. Om du har en stark mage klarar du så mycket mer i hverdagen, du får en bedre holdning og kan utnytte styrken i magen for å hjelpe andre kroppsdeler, som deretter fører til færre skader. Jeg syns det er kjempeviktig å jobbe på alle deler av magen ettersom det er magen som holder opp kroppen.

Kan kan jag på något sätt testa om jag har en stark mage eller om den behöver stärkas?

- Först och främst ser jag att det alltid är viktigt att jobba med magen och träna den. Bara för att du har starka magemuskler ska du inte sluta träna dem. Jag tycker det är viktigt att du är medveten om hur du ska använda dina magemuskler i olika situationer, som i hverdagen när du løfter opp esker og på treningssenteret når du gjør forskjellige øvelser som for eksempel markløft. Det är situationer där du verkligen behöver stöd från magen.

Finns det någon övning jag kan göra som en styrkemätare?

- En øvelse jeg syns er bra er legdrop. Legg deg på ryggen med beina rett opp mot taket. Beina ska deretter sakte føres ned mot gulvet, ett om gangen. Her er det viktig at du presser ned korsryggen i gulvet, altså ikke svai. Om du får in en hand mellan golvet och ryggen bör du slutte med øvelsen for å ikke få noen skader.

Kan kan jag göra en enklare variant av övningen i så fall?

-Ja. Legg deg på ryggen med beina i 90-graders vinkel og dipp ned hælene i gulvet, en om gangen. Här är det också viktigt att korsryggen pressar ned i golvet för bästa effekt på magetreningen. Om du fortsatt får en svai på begge øvelsene bør du trene opp din dype bukmuskulatur før du fortsetter med øvelsene. Det är nämligen väldigt vanligt att den inre bukmuskulaturen är inaktiv.

Vad ska jag tänka på när jag tränar magen?

- Ha fokus på tekniken! När du tränar magen är det viktigt att veta syftet med övningen: vilka muskler du tränar och var det ska kjennes.

Men om jag ändå drömmer om att få synliga magrare, vad gör jag då?

- Helt ærlig, gå på en diett og tren hardt. Om du förändrar kostholdet går det att stramme opp kroppen. Titta på maten du äter, vilken näring ger dig råvaran? Øvelser for å få fram en sixpack er vanskelig. For å få den rette bukmuskelen å bli sterkere må du utfordre deg selv og gjøre tyngre øvelser. Kjør øvelser med tyngre vekter, gjør ikke hundre situps om ikke formålet er utholdenhet, gjør heller tolv tunge situps i en maskin eller med tau i en cable cross.

charlotte beijer
Charlotte Beijer tipsar om SATS Elixias mageklasser ABSolution och Core om du vil trene opp magemusklene dine. Eller avslutt hver treningsøkt med noen mageøvelser.

Charlotte Beijers 3 bästa tips för att få en stark mage

1. Variera övningarna så finner du olika muskler. Om du vill få hjälp så kontakta en PT.

2. Jobb med magen i vardagen. Aktivera magen när du sitter och står slik at du får støtte av den.

3. Finn riktig teknikk når du trener magen, Om du er usikker om du gjør rett, få hjelp av noen som kan.

LES MER: 3 övningar för en stark och veltrent mage

LES MER: Träna magen med TRX