Ska jag springa i underställ?

Kan, bör eller ska jag ha underställ när jag löptränar? Det finns många modeller och materialen att välja bland, som alla passar till olika träningsformer. Malin Caron på Craft förklarar.

Att springa under vinterhalvåret är i stort sett som att springa på sommaren, bortsätt från att du behöver tänka på att använda halksäkra skor och värmande löparplagg. Något som många glömmer är understället. Den största fördelen med att sätta på sig ett underställ som första lager under löprundan är för att plaggen är mjuka och flexibla. 

– De är helt enkelt sköna att ha under andra plagg! Förutom komforten transporterar underställ även bort fukt från kroppen så att du inte blir blöt eller kall när du springer, säger Malin CaronCraft.

Olika material passar olika typer av aktiviteter, det vet vi sedan tidigare. Just när det kommer till underställ kategoriseras modellerna oftast som syntetunderställ, underställ i ull eller en blandning av de båda materialen. 

– Just nu är till exempel merinoull väldigt populärt! 

Craft underställ Active intensityUnderställ vid löpträning på vintern är en bra idé. Om temperaturen är låg räcker det inte med bara vanliga tights och din tunna löparjacka, utan ännu ett lager krävs. Active Intensity är en innovativ underställskollektion som håller dig torr och skön vid intensiv träning i medelkalla till kalla temperaturer.

Vilket underställ passar till vilken typ av träning?

– Ullunderställ är bra för promenader och aktiviteter som inte är jättefysiska. Ull värmer väldigt bra, och svalkar också. Men om du löptränar eller gör en annan svettig aktivitet är det bättre med ett underställ i syntet, eftersom det inte blir lika varmt som ull. Dessutom är det så att ull binder vätska, och kan faktiskt binda upp till 40 procent av sin egen vikt. Syntetfiber drar inte åt sig fukt, berättar Malin Caron och tillägger:

– Det finns tunnare syntetunderställ för högintensiv träning och tjockare syntetunderställ för tillfällena då du behöver mer värme. Jag rekommenderar seamless-underställ, de är fantastiska. De har ofta olika sticksätt som är strategiskt placerade där du behöver som mest värme – eller mer mesh för värmereglering – utan sömmar som skaver.

Vad ska jag ha för underställ om jag vandrar eller promenerar?

– Om du vandrar är ullunderställ absolut bäst. Du kanske inte går så fort, det blåser, och du tar pauser för mat och fika. Ull värmer dig när du är stilla. Men som sagt, vid löpning, cykling eller annan sport som gör att du svettas är det syntetunderställ du ska välja alla gånger i veckan. 

LÄS MER: Hitta rätt underställ

SHOPPA HÄR: Underställ från Craft