Softshell eller skaljacka – vad är skillnaden?

Är en softshelljacka samma sak som en skaljacka? Det är dags att, en gång för alla, reda ut vad som skiljer de två jacktyperna åt. 

En perfekt jacka som uppfyller alla dina önskemål. Finns det? För dig som vill åt en mjuk och flexibel vindjacka kanske softshelljackan är drömmen, för en annan så är det skaljackan som står emot både vind och regn. Vilken du ska investera i är inte självklart eftersom det till stor del beror på vilken aktivitet du har tänkt använda jackan till. En jacka som funkar till allt är nästan omöjligt att hitta, därför måste du i första hand välja modell efter aktivitet. Beroende på om du ska vandra, cykla eller klättra spelar även materialet en stor roll, för det är det som avgör jackans slitstyrka och vikt.

För att göra det lite lättare att förstå skillnaden mellan en softshelljacka och en skaljacka har vi tagit hjälp av experterna på Haglöfs.

Största skillnaden

Softshell: En softshelljacka är mjuk, lätt och andas oftast bättre än en skaljacka. Den här typen av jacka är tänkt att du ska kunna röra dig ledigt och fritt i, utan att bli för svettig. 

Skaljacka: En skaljackas användningsområde är oändlig, men den viktigaste funktionen är att hålla både vind och vatten ute. Den är oftast mer slitstark än softshelljackan och det gör att du kan ha den även vid lite större väderpåfrestningar. Därmed är den också lite hårdare i upplevelsen av själva tyget.

LIIM Proof JacketHaglöfs jacka L.I.M. Proof Jacket är en lätt skaljacka som är gjort i stretchig polyamid. Rekommenderat pris 1 595 kronor. 

Aktivitet

Softshell: Väldigt användbar och går att ha vid olika typer av rörliga aktiviteter, du kan med enkelhet bara ha en t-shirt under. Softshelljackan ska sitta tightare på kroppen än skaljackan och är perfekt för en aktivitet där du blir svettig och behöver vara rörlig. Cykling från och till jobbet är till exempel ett utmärkt tillfälle att ha en softshelljacka. 

Skaljacka: Är optimal att ha med flera lager under, för att du ska kunna reglera hur varmt klädd du behöver vara. Modellen behöver alltså inte sitta riktigt lika tight på kroppen som softshell. En skaljacka i nylon är till exempel slitstark och passar till vandring i bergstrakter där du behöver en tålig jacka. Om du funderar på att köra freeride eller puderåkning i alperna är den här typen av skaljacka perfekt. Ett bra exempel på en skaljacka för våren är Haglöfs Grym Evo jacket. 

Lager och membran

Softshell: En softshelljacka kan ha flera lager tyg så som en utsida och en insida, samt ett membran på utsidan. Samtliga lager är i regel mjukare i kvalitetén än vad skaljackan har.  

Skaljacka: Kan ha upp till totalt tre lager tyg och ett membran. Exempel på membran är till exempel Gore-Tex eller Haglöfs egna membran Proof, och det är membranet som ser till att jackan är vatten- och vindtät. 

HaglöfsSkaljackan Grym Evo är en optimal skaljacka för långa och tuffa vandringar som kräver mer slitstyrka i ett nordiskt klimat. Rekommenderat pris 3 495 kronor.

Material

Softshell: Det finns en stor variation i det vi kallar softshell. Softshelljackor från Haglöfs är oftast i antingen i vävd nylon, polyamid eller polyester som är kombinerat med elastan. Nylonjackor är mer slitstarka och funkar utmärkt för vandring och freeride/mountaineering, men samtidigt blir de också något tyngre och inte lika stretchiga som en softshelljacka är tänkt att vara. Då är en jacka i polyester något lättare. 

Skaljacka: Kan vara av olika typer av material med olika väv, men en skaljacka i nylon eller polyamid har ofta en tjockare väv och struktur som gör att den inte blir lika stretchig och följsam. Det är också de olika membranen som gör att jackan upplevs som styv i sin kvalitét. 

Vattentäthet

Softshell: Kan tåla en del regn och vind (med DWR-impregnering), men den har oftast lägre vattenpelare och inga tejpade sömmar. Men det finns softshelljackor som är tillverkade i dubbel väv som tål att bli lite mer blöta.

Skaljacka: I och med att skaljackans ytterväv lamineras ihop med membranet så gör det att jackan kan stå ut med mer regn än en softshellmodell. Högre vattenpelare på skaljackan hjälper också till när det handlar om vattentäthet. Men det som gör att de flesta skaljackor är helt vattentäta är att de har tejpade sömmar till skillnad från softshelljackan. 

SHOPPA: Alla softshelljackor

LÄS MER: Så tvättar du din skaljacka