Stjärn-PT:n: Så blir du lika bra som mig Image

Stjärn-PT:n: Så blir du lika bra som mig

Patrick Rapp är en av världens bästa personliga tränare. Han om någon vet vad som krävs för att lyckas inom det populära yrket.

I takt med att svenskarna börjat träna mer har efterfrågan på personliga tränare ökat. Fler och fler lockas också till yrket och vill hjälpa människor att komma i bättre form. Men vad krävs för att bli en bra PT?

Patrick Rapp vet, om en vecka han åker till Barcelona och finalen av Life Fitness tävling Personal trainers to watch. En världsomspännande tävling där över 1 000 personliga tränare från 49 länder var nominerade från början, men där bara tio nu återstår.

I finalen ska deltagarna bland annat leda ett träningspass på cirka 15 minuter framför en jury. Vad som väntar mer i finalen har han inte fått reda på, men han vet vad som gör en PT bra.

- Det viktigaste är att det är personen som står framför dig som spelar roll. Vad fungerar för honom eller henne? Vad vill den personen? Det gäller att anpassa sig efter sin klient och lyssna.

När du som PT kommit så långt handlar det om att börja arbeta.

- Vad finns det för förutsättningar och mål för klienten? Ibland måste du höja ribban men också sänka den när någon behöver bromsas och tas ner på jorden, säger Patrik Rapp.

Vilken är den viktigaste egenskapen att ha som PT?

- Du måste vara ödmjuk tycker jag, du kan inte lära dig dig allt. Min utbildningsbudget spräcks varje år. Du blir inte färdig utan måste lära dig så många verktyg som möjligt för att kunna hitta det som funkar för dina klienter. Du kan inte bara stirra dig blind på trender, de kommer och går och är roliga, men tänk på dina klienter först och främst.

Har du några käpphästar kring kost?

- Det handlar om kontroll och att samtidigt förstå principen om kalorier in och ut i slutändan. Precis som att träningen inte får bli slumpmässig, så får inte kostnaden bli det om du vill ha resultat. Jag brukar börja med att be mina klienter fotografera sin mat under en vecka sedan utvärderar vi hur det ser ut. Ofta handlar det om att döda myter, pasta är inte farligt och så vidare.

När är livet som PT allra bäst?

- Det bästa är när människor når sina mål, när jag hjälpt någon att förändraras till det bättre. Den känslan är stark. När någon skickar ett sms eller ringer och berättar att de slog sitt personbästa på milen eller orkade gå flera mil. Det är häftigt.

Vem passar som PT?

- Den som gillar människor. Verktygen att träna någon kan alla lära sig men inte viljan att vara med andra och hjälpa dem. Du måste också vara beredd på att jobba hårt, det är inte bara timmarna på gymmet utan mycket planering och förarbete.

LÄS MER: Så får du resultat av träningen

rapp
Själv beskriver Patrik Rapp sig som en periodare när det kommer till träning. Vissa månader blir det mycket styrka andra flera mil i spåret.