Varför får du egentligen domningar i tårna när du åker skidor och vad är egentligen ett flexindex? Här berättar experten på K2 allt om hur din skidutrustning ska sitta!
Det är inte helt lätt att ha koll på terminologin inom skidåkning - speciellt om du bara åker någon gång om året. Kanske är du van att hyra utrusning när du kommer till en skidort, och då har du kanske aldrig stött på begreppet "flexindex" förut. Det du behöver då är ett proffs som kan ge svar!
Vad är flexindex och hur mäter jag det?
- Flexindex är något som finns skrivet på alla pjäxor och anger hur hård pjäxan är och om den är till för en nybörjare eller en proffsåkare. En nybörjarpjäxa har en lägre flexindex, vilket innebär att den är mjukare så att du lättare kan komma framåt i pjäxan när du böjer knäna. Är du en avancerad åkare som åker fort behöver du mer stöd av en hårdare pjäxa, med ett högre flexindex, förklarar Marcus Pupp från snösportsmärket K2.
- För kvinnor brukar flexindex ligga någonstans mellan 70 och 120, där 120 är hårdare och 70 är mjukare. För män brukar det vara från 80 till 140. Var på det spannet du bör lägga dig beror väldigt mycket på hur avancerad åkare du är, men också på längd och vikt, samt hur stark du är.
Så om jag är stark, lång eller väger mycket kan jag ha en hårdare pjäxa, även om jag inte är van?
- Ja, oftast, men det är högst individuellt. Om du till exempel har en skada på någon led så kan det också spela in.
När jag väl hittat rätt flex, hur hittar jag rätt storlek i mina alpinpjäxor?
- Storleken i pjäxor anges efter innermåttet i pjäxan som är samma längd som din fot. Om du har 26 centimeter lång fot ska du alltså passa i en 26 centimeter lång pjäxa, då får du den perfekta passformen.
Hur vet jag om min pjäxa sitter bra?
- Du ska sitta fast, det är viktigast, men du ska inte heller få krämpor, ont eller domningar. Då sitter de för tight. Passformen ska vara så att du kan röra tårna lite grann, men sen är det delvis en smaksak. Vissa tycker om när det finns lite extra utrymme för tårna, som i löparskor, medan andra vill ha sin exakta storlek så att foten får kontakt med materialet på alla ledder.
Hur långa stavar ska jag åka med?
- Även det är väldigt mycket tycke och smak - till exempel parkåkare brukar gilla att ha lite kortare stavar. Tumregeln är att du ska ha lite mer än 90 grader i armvecket när du står rakt upp och ned med din stav, säger Marcus Pupp och tillägger:
- Om du mäter ut staven när du har vanliga skor på dig kan du tänka att du ska ha precis 90 grader, eftersom du kommer upp en bit från marken när du tar på dig pjäxor. Jag brukar också säga att det är bra att vända upp och ner på staven när du provar ut den och greppa den under trugan. Trugan kan du nämligen räkna bort, eftersom den ändå kommer sjunka ned i snön.
Om du tycker att det känns svårt att mäta ut rätt längd på din stav kan du satsa på en som är ställbar. På så vis kan du anpassa dig och känna av i backen!
Hur ska min hjälm sitta för att skydda bäst?
- Hjälmen ska sitta åt och får inte glappa. Det märker du snabbt om den gör. En för liten hjälm får du inte på. De flesta hjälmar går att justera så att passformen blir lagom. Tänk också på att den inte ska sitta för långt bak på huvudet, som barn gärna vill att den ska sitta ibland. Den ska inte hänga från huvudet i hakbandet!
Spelar det någon roll vilken typ av hjälm jag har?
- Ja, en skidhjälm ska vara c-märkt. Har den inte en sådan märkning är den inte godkänd för aktivitet. Det är egentligen den enda regeln. I övrigt är passformen viktigast, berättar Marcus Pupp och fortsätter:
- Om du ser ytliga skador på hjälmen är den förbrukad. Repor och bucklor kan innebära att hjälmen tappat en del av sin deformationszon, och då är den inte lika säker.
Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på min hjälm?
- Du mäter omkretsen runt huvudet och då får du fram ett mått i centimeter, sedan kollar du på hjälmen. Där finns en siffra som visar omfånget på insidan av hjälmen - oftast i ett spann - och så vet du vilken hjälm du ska ha.
Hur väl ska hjälm och goggles passa ihop?
- Det är superviktigt. Du ska allra helst köpa goggles utefter hur din hjälm ser ut, eller tvärtom. Försök få till det så att det finns så lite spelrum mellan hjälmens nedre kant och dina goggles övre kant som möjligt, annars blir det kallt! Det är viktigt att de är i rätt storlek för ditt ansikte också, så att de inte glappar eller försämrar sikten.
Om jag åker med ryggsäck, finns det något jag ska tänka på?
- Jag brukar försöka undvika ryggsäckar med massa lösa snören och band, då de lätt hamnar i vägen. I övrigt är det ju alltid bra att ha både en bröstrem och en höftrem, så att du kan tighta till ryggsäcken mot kroppen. Annars kan den fladdra runt och påverka balansen.
Vad är ett ryggskydd och hur ska ett ryggskydd sitta?
- Ryggskydd är ett skydd som skyddar ryggen mot yttre påverkan. Om du till exempel åker in i ett träd eller blir påkörd så sprider skyddet ut kraften av kollisionen. Det ska sitta från svanskotans fäste i bäckenet upp till där halsen börjar, strax ovanför skulderbladen, säger Marcus Pupp och avslutar:
- Ett för litet ryggskydd skyddar inte tillräckligt, men ett för stort skydd kan göra skada helt på egen hand genom att trycka in i nacken. Passformen är a och o.
SHOPPA HÄR: Allt för alpin skidåkning
LÄS MER: 13 varma underställ i ull för herr och dam!