Sveriges bästa junior: Så blir du en bättre golfare

Filippa Möörk, 18, tog hem JSM-guldet i golf efter en strålande avslutning på 18 hål på Edenhof GK i Uppsala på söndagen.


Hon gick -7 (65) och tog sig inte bara till toppen av resultatlistan utan satte också ett magnifikt banrekord.


- "On sista dagen stämde allt, måste jag säga. Jag gjorde två eagles och sex birdies, dessutom lyckades jag få bollen när jag behövde den. Det var väldigt roligt", säger hon.


Möörk låg på fjärde plats inför den sista dagens spel och hade ingen aning om hur hennes motståndare hade det på banan under den sista rundan.


- "Jag koncentrerade mig bara på mitt spel, det är vad jag kan påverka. Men när jag satte eaglen på 17:e började jag tänka att jag borde vara i en bra position nu, att de andra måste ha spelat bra om de skulle kunna hänga med mig", säger Sunnetje-tjejen som spelar för Karlstads GK.


Det gjorde de inte och Filippa Möörk tog säsongens största seger. Och det kan bli mer, nästa helg väntar JSM i lag och helgen därpå lag-EM i Tjeckien. Roliga inslag i en annars hård träningsperiod för den nya JSM-vinnaren.


- "Nu på sommaren tränar jag golf sex timmar om dagen, sex dagar i veckan. Dessutom lägger jag till några timmars konditionsträning varje dag. Det är viktigt att ta vara på sommaren när förhållandena är som bäst här hemma. golfvinnare

Händerna fulla. Filippa Möörk bredvid vinnaren i pojkklassen, Felix Pålsson från Lidingö GK.


Under terminerna tränar hon runt 20 timmar i veckan, men det skulle gärna få bli mer om hon fick bestämma. Till hösten börjar hon sista året på gymnasiet i Karlstad, sedan väntar college i USA.


- "Jag vill bli bäst i världen och det här är den smartaste vägen att gå. I USA kan jag spela under bra förhållanden året runt och prova på olika typer av golf.


Enligt Filippa Möörk själv är det långa spelet från tee en av hennes styrkor, men hon ser störst utvecklingspotential i det korta spelet.


- "Att chippa runt green och från bunkern är det jag behöver jobba mest på, det är lite i fokus nu under sommaren när banorna är så bra.


Det är så man vässar sitt spel. Filippa Möörks tips för att bli en bättre golfare.


- "För det första bör du ta några lektioner med en tränare, se till att grunderna är rätt, hur du håller i klubban och står över bollen. Jag jobbar med dessa saker varje vecka.


- Tänk inte på poängen när du spelar. Gå inte runt och tänk på poängen som står på spel på varje hål. Det låser bara fast dig. Du räknar ihop poängen efter sista hålet.


- Spela enkelt. Detta är relaterat till det andra tipset men kan sägas igen. Jaga inte svåra slag bara för att du har scoren i huvudet hela tiden.


- Förbättra din puttning. Greenen är ofta den avgörande faktorn. Det är så viktigt att göra rätt puttar.