Tänk på det här när du tränar i kyla
Det finns ingen anledning att strunta i träningen utomhus bara för att temperaturen sjunker en bra bit under nollan. Men du bör tänka på dessa kalla fakta.
Vintern har slutligen armbågat sig fram till Sverige och det är rejält kallt med tvåsiffriga minusgrader på termometern över stora delar av landet. Det kan få många att tveka inför löprundan eller skidturen. Gör inte det. Här kommer några kalla fakta att ha i åtanke.
- Det är inte farligt att träna i kyla men luften blir torrare, vilket anstränger dina luftvägar mer och kan upplevas som obehagligt. Kryper temperaturen ned ända till minus 20 grader ska du fundera på att vara inomhus i stället. Då är risken stor för nedkylning och förfrysning.
- Är du astmatiker ska du tänka två gånger innan du tränar när det är lite kallare eftersom luftvägarna drar ihop sig mer än vanligt när det är kallt.
- Att du hostar efter att ha tränat i kyla är inte ovanligt. Det är en reaktion på temperturskillnaderna i inandningsluften när du kommer in i värmen igen.
- Du gör av med mer energi när det är kallt. Kroppen går på högvarv för att hålla dig varm.
- Räkna inte med samma resultat i kyla som i värme. Prestationsförmågan sjunker för de flesta i takt med minusgraderna.
Tänk på det här när du tränar ute i kylan
- Klä dig varmt i olika lager. Använd kläder som transporterar bort fukt (lämna bomullsplaggen hemma).
- Mössa är ett måste, mycket av kroppsvärmen försvinner via huvudet. Ta också rejäla vantar. Händerna fryser lätt. Hals, midja och foteder är också utsatta.
- Se till att ha en bra vätskebalans i kroppen, annars torkar luftvägarna snabbare.
- Värm upp ordentligt och öppna inte för hårt. Låt kroppen vänja sig vid kylan.
- Ha rätt skor. Är du rädd för att halka kommer du att spänna dig och det påverkar löpsteget. I värsta fall kan du få ont i rygg och ben eftersom du snedbelastar kroppen.
- Tänk på att kanske skydda ansiktet med en mask eller halsduk, särskilt om det blåser.
- Är det rejält kallt kan du använda värmeväxlare för att värma upp inandningsluften.
- Glöm inte att dricka. Du gör av med lika mycket vätska (ofta mer) trots att det är kallt.