Tänk så här när du köper ridbyxor Image

Tänk så här när du köper ridbyxor

Längtar du efter sommarens varma ridturer? Maximera upplevelsen för dig och din häst i rätt typ av ridbyxor. Experten förklarar hur du ska tänka kring val av passform, skoning eller inte samt hur du tvättar för lång hållbarhet.

Ilona Eismann jobbar med hästar till vardags och har därför stenkoll på vad du kan och bör förvänta dig av dina ridbyxor, när de behöver bytas ut och vilka detaljer du bör leta efter. För det första bör du titta på materialvalet samt hur stretchigt tyget är.

- När jag köper ridbyxor letar jag efter ett lite tjockare stretchtyg, som är mjukt men fortfarande ger ett bra stöd. Jag väljer oftast en lite tjockare kvalitet eftersom tunna material lätt blir noppriga och släpper i sömmarna, säger Ilona Eismann som driver hemsidan med samma namn.

Vissa ridbyxor har förstärkningar på delar av byxorna, bör jag välja det?

- Ja, det är vad man brukar kalla för en skoning. Förut var skoningen alltid i läder, men idag är de nästan alltid gjorda av gummipluppar eller silikon. Anledningen till att de finns är för att du ska få bättre fäste i sadeln. Sedan finns det även olika typer av skoningar beroende på vilken typ av ridsport du håller på med. Dressyrryttarna har bara förstärkningar vid knäna, medan hoppryttarna brukar ha gummipluppar längs insidorna av benen. Du ska välja skoning därefter.

Vad är bäst, ridbyxor med hög eller låg midja?

- Det är egentligen bara tycke och smak. Vissa gillar när ridbyxorna är lite lägre ned medan andra vill att de ska sitta högt upp på midjan. Det finns också ridbyxor med en extra bred linning, som många föredrar framför de med smal linning. Själv gillar jag mellanmodellen, men det finns egentligen inte några fördelar med varken hög eller låg midja.

Ska jag välja ridtights eller vanliga ridbyxor?

- Det är åter igen en fråga om smak. Ridtights brukade vara mer populärt bland barn, men det kommer mer och mer för vuxna också. Jag tror att folk gillar att de påminner om vanliga tights. När du ska köpa ridtights eller ridleggings så tror jag att det viktigaste är att välja ett tjockt material, så att du inte får skavsår av stiglädret från sadeln.

Saint Loye Amy Pants Ridtightsen är ett säkert kort för dig som vill vara trendig under ridturen. Här är Amy Pant från märket Saint Loye - ett snyggt och stilrent par ridtights med bred linning och medelhög midja. Rekommenderat pris 899 kronor.

Hur tvättar jag mina ridbyxor och hur ofta?

- Du tvättar dem som vanligt i 40 grader, men om du har ett par vita byxor kan det vara värt att veta att de ska tvättas med kulörtvättmedel. Oftast är de nämligen inte vita, utan färgade vita, det kan vara bra att veta. Jag brukar tvätta mina byxor rätt ofta eftersom man blir rätt skitig i ett stall, säg med två eller tre dagars mellanrum. Sedan får du absolut inte torktumlas eller hängas i ett torkskåp eftersom de ofta är sydda i ett stretchmaterial. Ingen värme!

Hur ofta behöver jag byta ut dem?

- Om du köper en ridbyxa i bra kvalitet så tycker jag att du ska ha dem tills tyget går sönder och det brukar ta ungefär ett år. Jag rekommenderar att du köper antingen blå eller svarta, då de inte blir missfärgade lika lätt. De känns även lite som vanliga kläder då, vilket är skönt när jag är så pass mycket i stallet som jag är.

Vad är trendigt inom ridsport i år?

- Tights kommer mer och mer i olika varianter och är helt klart en trend. De har inte funnits tidigare. I övrigt är det mest hållbara materialet som är bra för miljön som blir allt mer populärt!

Finns det några trendmissar som jag borde försöka undvika?

- Nej, egentligen inte. Jag hade en gång en ridlärare som sa att batik var dåligt för att det typ skrämde hästarna, men jag tror mest att det var för att hon själv inte gillade batik. När du däremot tävlar är det vita byxor som gäller så att alla ska ha samma, men i övrigt finns inget att ta hänsyn till.

Behöver jag rida ofta för att köpa ridbyxor eller rekommenderas ett par även om man bara rider då och då?

- Jag tycker att du behöver ha ett par ridbyxor om du tänker rida i alla fall mer än en gång. Rider du i jeans eller vanliga tights som är för tunna får du lätt skavsår. Men det är inte bara för att det gör ont utan även för att ridning sliter på dina vanliga kläder. Jeans till exempel spricker gärna i sömmarna när du ska hoppa upp på hästen.

Saint loye Polly PantsFör dig som hellre går för något enfärgat så är Polly Pants från Saint Loye ett bra alternativ. De har en bred linning och skoning i gummi på insidan av benen. Rekommenderat pris 899 kronor.

LÄS MER: Tre myter om magträning

SHOPPA HÄR: Mer från Saint Loye

SHOPPA HÄR: Hela vårt hästsortiment