Test av årets bästa träningsskor för dam Image

Test av årets bästa träningsskor för dam

Är du nyfiken på vad 2020 har att bjuda på i form av träningsskor? Vi har tränat i fem av säsongens bästa modeller för inomhusträning på gym eller i sal!

I en värld av tusentals olika träningsskor kan utbudet ibland kännas oöverskådligt. Därför har vi låtit vår testpanel träna i årets fem bästa träningskor för inomhusbruk. Så här tycker de om flexibilitet, stabilitet, dämpning och design på de nya träningsskorna från Nike, Puma ochReebok.

Test: Reebok, Nano X

nano x

Finns i färgerna: vit/röd, lila/vit, vit/grå, svart, grå, vit/svart, vit, grön och vit/rosa/blå.

Passar till: CrossFit, annan HIIT-träning och gym.

Testpanelen tycker:

Reebok Nano är en favorit som har hängt med länge. Den här tionde upplagan av skon anses dock vara bättre än någonsin. Den har bland annat försetts med en ny, förbättrad ovadel, som ska ge maxad passform och komfort.

- Reebok har fått till det! Personligen tycker jag att Nano-varianterna genom åren har varit lite högt och lågt, men med Nano X har de hittat det gyllene snittet, säger en testare.

Liksom alla föregående Nano-modeller är det här en CrossFit-sko. Trots det finns goda anledningar till att träna i den även utanför boxens väggar.

- Jag kör inte ens CrossFit, men skulle rekommendera den. Själva grejen med den här typen av sko är att den ska gå att köra det mesta i, och det tycker jag att den klarar!

Precis som Nano 9 har den här tionde versionen en stabil sula. Du kan därför lyfta tungt i skon vid sidan av de högintensiva passen som Nano X är designad för. Trots det blir den aldrig stel.

- Problemet med många stabila skor är att de lätt blir lite klumpiga. Det problemet har Reebok löst galant, säger en testare och förklarar:

- Till exempel när du gör burpees vill du att ovandelen ska kunna flexa, utan att skon glappar i hälen.

En annat rykte som Nano X verkligen lever upp till är dess ökända grepp.

- Det värsta som finns när du gör snabba övningar i sidled eller med hopp är att skorna inte går att lita på när du som bäst behöver fästet. Så är inte fallet i Nano X.

Sist men inte minst kan sägas om Reebok Nano X att den är aningen stor i storlek (vilket är vanligt för Reebok). Testpanelen rekommenderar att du köper en halv storlek mindre än du brukar ha.

Test: Nike, Metcon 6

metcon 6

Finns i färgerna: svart/guld, rosa/svart och svart/silver.

Passar till: CrossFit och tunga lyft!

Testpanelen tycker:

Nya Metcon 6 har fått ett litet lyft designmässigt och även funktionsmässigt. Den största skillnaden från tidigare versioner av samma sko är att den nu är andas bättre, men tyvärr måste testpanelen konstatera att den fortfarande är väldigt varm.

- Foten blir aningen svettig och instängd, så om du vill ha ett riktigt sval träningssko som andas är det här fel matchning för dig, säger en testare, men tillägger:

- Vill du däremot ha en träningssko med mycket markkontakt där du står stadigt för att lyfta tungt, samtidigt som skon är tillräckligt flexibel för att till exempel boxjumps och burpees har du hittat rätt.

Det finns vissa likheter mellan Nano och Metcon. Metcon var från början en CrossFit-sko, och för det är den fortfarande utmärkt. Den gör sig också perfekt för annan sorts HIIT-träning, både hemma och på gym. Tyvärr har Metcon 6 däremot ingen studs i sulan, och saknar nästan helt dämpning.

- För danspass och andra träningsformer där du behöver få hjälp av skon i form av spänst är den med andra ord inte klockren, konstaterar en testare.

Metcon 6 gör sig däremot riktigt bra för tynga lyft, något som är nytt för de senaste upplagorna av träningsskon. Även här går det att dra tydliga paralleller till Reeboks motsvarighet Nano, men Metcon är om möjligt än mer stabil.

- Till Metcon följer löstagbara kilar, som du kan sätta in i skon om du vill förvandla dem till lyftarskor. Perfekt för wallballs, squats och thrusters om du vill fuska dig till extra rörlighet!

Storleken är som andra Nike-skor, det vill säga aningen mindre än hos konkurrenterna. Sist men inte minst faller testpanelen stenhårt för designen.

- Skornas look är minst sagt färgstark, vilket ger extra energi. Man känner sig faktiskt riktigt stark i Metcon 6!

Test: Nike, Free Metcon 3

free metcon

Finns i färgerna: grå/orange, vit, svart/vit, blå/beige, leopard och beige.

Passar till: cirkelpass, gymträning, HIIT-träning - ja, det mesta!

Testpanelen tycker:

Det som först och främst skiljer Free Metcon från vanliga Metcon är att sulan. Här är den både mjukare och mer flexibel. Det gör den till mer utav en allroundsko än syskonmodellen. Det är däremot inte det första testpanelen fastnar för.

- Hur cool är inte den här skon? Designen tycker jag absolut ska ha högsta betyg, säger en testare så fort Free Metcon 3 packas upp ur kartongen.

Skon sticker verkligen ut och är väldigt iögonfallande, med schyssta kontrasterande detaljer och färgkombinationer. Det är dock inte bara paletten som får skon att överraska.

- Vid första anblick är det svårt att se Free Metcon 3 som en särskilt bra styrketräningssko, då du vid squats och liknande övningar gärna vill ha en stabil sula. Det ser Free Metcon inte ut att vara, berättar en i testpanelen, men fortsätter genast:

- Men så fort du fått på dig skon kommer du inse att skenet kan bedra. Den är stabil och inte alls "svampig" i sulan!

Förutom att sulan är väldigt stabil har den också ett drop som underlättar tekniken vid lätta lyft.

- Jag upplever att hälen är aningen högre än vad framfoten är, vilket nog också kan vara till fördel för dig som är lite mindre rörlig i exempelvis squat-position. Du kan enklare komma ner i en djupare squat med en sko som är uppbyggd på det sättet.

Undertill har Free Metcon 3 extra bra fäste. Det märks väldigt tydligt när du vill göra burpees, hoppa i sidled, putta en släde eller liknande. Testpanelen har egentligen bara en enda kritik att framföra. Precis där remsan går, som sträcker sig från ovankanten och ned till sulan, känns materialet aningen hårt. På utsidan blir det till en början störigt då kanten trycker en aning mot fotknölen.

- Vartefter skon mjuknar så blir det däremot bara mindre och mindre påtagligt, men kanske hade kanten kunnat vara aningen mjukare ändå.

Test: Nike, SuperRep Go

superrep go

Finns i färgerna: gul/vit, vit/svart, vit/grå, rosa/vit, beige/vit, vit/svart/blå och rosa/grå.

Passar till: alla typer av cirkelträning och gruppass!

Testpanelen tycker:

Till skillnad från både Nano och Metcon-modellerna är SuperRep Go helt ny i sortimentet. I jämförelse med de gamla klassikerna är det här en roligare träningssko, som på alla vis överraskar. Den citrongula färgen kan pigga upp vilken urtvättad gymoutfit som helst, men den främsta fördelen är ändå komforten.

- En rakt igenom superskön sko - speciellt för mig som kan få lite ont i benhinnorna när jag tränar för mycket i Metcon, säger en testare, som får medhåll:

- Ja, för mig med knäproblem var de en skänk från ovan! Kommer aldrig vilja gå på pass i en annan sko.

SuperRep Go passar perfekt för all typ av cirkelträning där du behöver stöd men samtidigt viss flexibilitet. Om ambitionen är att lyfta tungt skulle testpanelen däremot hellre rekommendera Metcon 6.

- Om du vill och vågar vara så nördig att du har flera träningsskor för olika pass så skulle jag säga att du vill lyfta tungt i Metcon 6, gå på pass i SuperRep Go och sedan ha Free Metcon 3 när du tränar själv på gym, föreslår en testare som själv stämmer in på sin egen beskrivning.

Liksom alla Nike-skor är även SuperRep Go något liten i storleken, men inte fullt lika liten som vanligt. Om du brukar köpa en hel storlek större i dina Metcon så kan du köpa en halv storlek större i de här.

- För övrigt - wow vilka snygga skor! Jag som normalt alltid bär svart blev först avskräckt av den klara färgen, men den är verkligen så snygg, ännu snyggare i verkligheten än på bilden

Förutom att de är väldigt snygga är ovandelen på SuperRep Go dessutom så tunn att den omöjligen kan bli för varm. Ventilationsförmågan är perfekt för lökiga pass!

Test: Puma, Provoke XT

puma provoke

Finns i färgen: vit/svart/rosa.

Passar till: det mesta, förutom tunga lyft.

Testpanelen tycker:

- Så coolola skor! De utstrålar energi och glädje - sånt som verkligen kan göra skillnad vissa dagar inför ett träningspass, skrattar en testare.

Att färgglatt och mönstrat tycks vara höstens heta träningstrend när det gäller skor finns inga tvivel om. Om du inte riktigt är modig nog att satsa på en leopardmönstrad Metcon 6 kan Provoke XT från Puma säkert falla dig i smaken.

- De här träningsskorna är relativt allround, men jag skulle säga att de är något begränsade i användningsområden. Vid till exempel tunga lyft är de aningen för instabila, om du frågar mig.

Själv stödet och hur skon omsluter foten är superbra, enligt testarna, men kontakten mot marken är en begränsande faktor beroende på träningsform. Det här är den typ av träningssko som kommer till sin fulla rätt på gruppass, där komforten och spänsten är A och O.

- Greppet är riktigt bra. Jag vill ge dem snudd på full poäng för det. Här slipper jag oroa mig för att plötsligt tappa fäste när jag står i plankan, eller kör box jumps.

Om du bara vill ha en enda sko att köra alla pass (förutom lyft) i kan det här vara din nästa favorit. Puma-skon överraskar kanske inte på någon punkt, men fallerar heller inte någonstans. Det är en konstform i sig.

- Snygg, prisvärd och funktionell. Vad finns inte att gilla?

LÄS MER: Stor guide! Hitta rätt träningsskor

SHOPPA HÄR: Hela Sportamores utbud av träningsskor