Test: Så bra är nya Clifton 7 från Hoka One One Image

Test: Så bra är nya Clifton 7 från Hoka One One

"Jädrar vilken studs", utbrister en testare. Nya Clifton 7 från Hoka One One blir snabbt en favorit hos både manliga och kvinnliga löpare. Läs testet så förstår du varför!

Hoka One One har gjort en ny variant av storsäljaren Clifton som har haft en lite ojämn historia. Första versionen tog världen med storm med sin ultrafeta sula, version tre till fem var inga höjdare (sulans tjocklek till trots - never fix what's not broken), och så förra året när Clifton 6 släpptes var den tillbaka som underbar löparsko. Det är i den andan version 7 är här, och det är bara små, små ändringar jämfört med den förra versionen.

- Men du kan vara lugn, de små ändringarna är bara förbättringar som inte förstör grundkonceptet som är så älskat, säger en testare efter första rundan med de neutrala löparskorna.

TEST AV: Clifton 7, Hoka One One

Clifton 7

Märke: Hoka One One

  • Clifton 7 för kvinnor finns i färgerna: blå och svart. Clifton 7 finns även i en bredare version här.
  • Clifton 7 för män finns i färgerna: blå och svart.

Vikt: 201 gram på damskon och 247 gram på herrskon.

Fallhöjd: 5 millimeter.

Testpanelen tycker:

Clifton 7 har jämfört med Clifton 6 fått en ny ovandel som andas bättre, samt en ny hälkappa. I övrigt påminner modellerna mycket om varandra och kan sammanfattas som en lättviktssko med maximal dämpning som gör att det känns mjukt att springa på asfalt.

- Sulan på Hoka-skor är ju så kallad meta-rocker, som gör att det ändå inte blir svampigt, utan du rullar fram i de här på ett sätt som skonar knän och leder, säger en av de kvinnliga testarna.

Trots tjockleken på sulan så är de väldigt lätta med ett drop på bara 5 millimeter så du kan springa fort i dem, om du vill, och du kan landa både på mellanfoten och hälen. Ovandelen är en mjuk och stretchig mesh som andas riktigt bra.

- Jag skulle inte säga att det här är de allra mjukaste Hoka-skorna, Bondi är snäppet mer marsmallow. Clifton är lite mer välbalanserade och därför en storfavorit, säger en av kvinnorna i testpanelen och en av männen fyller i:

- Jag gillar att modellen överlag känns snabb, sportig och stilren där just dämpningen sticker ut jämfört med andra löparskor. Jag har aldrig sprungit i en liknande sko med en rullsula vilket verkligen ger en känsla av att du rullar fram. Det var lite ovant i början men man anpassas snabbt.

Det är en sko för dig med neutralt löpsteg, vilket betyder att du får samma stöd under hela foten från häl till tå. Är du van vid en mer uppbyggd sko, exempelvis skorna från Asics, så får du inte samma uppbyggnad i hålfoten här och foten guidas inte rätt. Om du pronerar kommer du därför få ont på insidan av framfoten och bör titta på en annan Hoka-modell.

Jämfört med andra löparskor

Jämfört med Adidas Ultraboost är den här skon betydligt mer dämpad och sulan mer maximal. UltraBoost passar också ett neutralt löpsteg, men ger trots det lite stöd i hålfoten. Det gör inte Hoka som är helt platt inuti skon. Gemensamt för båda är att de sitter skönt från första användningen och du får inte några skavsår, varken på tår eller häl.

Jämfört med Nikes neutrala löparskor ligger den stora skillnaden i dämpningen.

- WOW! Med den här Hoka-dojjan känns det som att jag verkligen studsar fram tack vare ett bra frånskjut och en mjuk fotisättning, säger en manlig testare.

Skon är true to size (för löparskor, där du ofta behöver gå upp en halv storlek jämfört med sneakers) och normalbred på gränsen till smal. Har du breda fötter bör du spana in wide-modellen i stället.

- Clifton 7 sitter bra kring hela foten och är en riktig allround-sko! Skulle säga att den passar de flesta löpare, korta som långa pass, intervaller som långkörare. Jag upplever även att den passar ett varierade underlag som asfalt, grus, skog och löparbana, sägen en nöjd man i testpanelen.

Sammanfattningsvis är Clifton 7 ett bra val för dig som vill ha en riktigt dämpad löparsko och som springer mycket inne i stan på asfalt. Den funkar även för dig som ska springa maraton och vill ha en dämpad vän under det långa loppet, eller om du ofta får ont i knä- och höftleder när du springer och behöver en sko som avlastar kroppen.

- Jag vet inte om det berodde på skorna men jag orkade mer än jag brukade när jag sprang i dem!

SHOPPA HÄR: Löparskor från Hoka One One

LÄS MER: Vilken löparsko från Hoka One One är bäst?