Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för damer Image

Test: Säsongens bästa tunna dunjackor för damer

Nu när det börjar bli kallare behövs bättre och varmare ytterkläder så att du slipper frysa. Är det dags att skaffa en ny linerjacka? Vår gedigna testpanel hjälper dig att hitta rätt modell. 

En tunn dunjacka, eller linerjacka som det också kallas, är verkligen ett smart plagg. Den värmer, men är ändå tunn och lätt att ha på sig. Den är optimal att ha under en skaljacka eller tunn parkas, men kan också bäras för sig själv. Här är säsongens bästa liners!

För den aktiva tjejen 

SE_8848_Theresia_Primaloft.png
Modell:
Theresia Primaloft, 8848 Altitude

Bästa egenskaper: Materialet i den här linerjackan är följsamt och lätt att röra sig i. Tyget är matt, och under armhålorna och hela vägen ner till linningen är jackan av stretchtyg, vilket innebär att den alltså  är som gjord för att röra sig och vara aktiv i. Det märks även på hur bra jackan andas! Till exempel kan du ha den här tunna dunjackan när du löptränar på vintern. I ärmsluten är jackan extra mjuk vilket uppskattas av testpanelen. Luvan är tajt och släpper inte in minsta vindpust. 

Det hade kunnat vara bättre: Modellen är något liten i storleken och känns tajt över axlarna, så välj eventuellt en storlek större än normalt om du vet med dig att du har breda axlar.

Sammanfattning: En mjuk linerjacka att vara aktiv i. Designmässigt stilren och lätt att matcha till det mästa!

För den som vill sticka ut

SE_WearColour_Cub_Jacket.png
Modell:
Cub Jacket, Wear Colour

Bästa egenskaper: Snyggt mönster, är det första som testarna pekar på med Cub Jacket. Leopard- och djurmönster är fortfarande hett, och är fint på en jacka. Extra bra är också att djurmönstret på just den här tunna dunjackan inte är för utstickande. Även roligt att den inte är svart, här får du sticka ut lite lagom! Vid ärmsluten finns härliga muddar i syntetmaterial som känns mjuka mot handlederna. En diskret och klädsam reflexlogga syns längst ner på jackan. Tyget är väldigt mjukt och känns följsamt när testpanelen rör på sig. En annan positiv aspekt med Cub Jacket är den tilltagna längden på ärmarna, säger en testare som är lite längre än snittet. Luvan går att dra åt för att stänga ute vind. 

Det hade kunnat vara bättre: En av testarna är lite orolig att yttertyget är lite för ömtåligt.

Sammanfattning: En jacka med klös för dig som vill sticka ut, men inte för mycket.

För den som vill röra på sig

SE_Haglofs_Essens_Mimic_Hood.png
Modell:
Essens Mimic Hood, Haglöfs

Bästa egenskaper: Essens Mimic Hood är isolerad med syntetmaterial som har samma värmeegenskaper som dun, men som samtidigt håller måttet i vått tillstånd, något som en testare påpekar är sant då den använts i regn. Jackan har en klar röd färg med vinrött innertyg, vilket ger pluspoäng. Utöver det är fickorna stora och rymliga och kan värma kalla händer. Under armhålorna på den här tunna dunjackan finns inslag av stretchtyg som gör att jackan andas. Därför är den alltså perfekt vid aktiviteter där du rör dig mycket! Förutom det finns även en dragsko i luvan som möjliggör för att du ska kunna dra åt luvan ordentligt kring huvudet. Då kan inga vindar leta sig in!

Det hade kunnat vara bättre: Komforten vid halsen hade kunnat vara något bättre, då Essens Mimic Hood är hög i halsen och inte särskillt flexibel just där.

Sammanfattning: En praktisk och tålig jacka för den aktiva, som söker många valmöjligheter när det gäller passform. Essens Mimic Hood går att dra åt på både det ena och andra stället.

För den som vill göra burpees 

SE_Wyte_Astrid_II.png
Modell:
Astrid II, Wyte

Bästa egenskaper: Den här jackan är så mjuk och följsam att en testare utropar att det skulle kunna gå att göra burpees i den! De andra testarna håller med om att den verkligen är bekväm och lätt att röra sig i. På jackans utsida finns två fickor med dragkedja, så att de går att stänga ordentligt. En diskret logga syns på framsidan av jackan, längst ner vid linningen, vilket är en fin detalj. Till skillnad från samtliga andra jackor i testet så har den här jackan inte någon luva, vilket gör den perfekt att ha under andra plagg. Den här tunna dunjackan från Wyte är också mycket prisvärd sett till liknande jackor i testet, vilket alltid är en fördel.

Det hade kunnat vara bättre: Designen hade kunnat ha något extra, men å andra sidan är det en fördel att den går att matcha till allt.

Sammanfattning: En otroligt prisvärd tunn dunjacka med mycket följsamhet och hög komfort. Perfekt för dig som letar efter något att ha under skaljackan, regnjackan eller din parkas.


För den som vill ha topphög kvalitet

SE_Peak_Argon_Light.png
Modell:
Argon Light Hood, Peak Performance

Bästa egenskaper: Det här är en riktigt lyxig jacka, det både syns och känns. Argon Light Hood har en lysande orangeröd färg som gör att du sticker ut i det grå vädret. Dragkedjan är tejpad, och luvan går att dra åt kring halsen så att den sitter tajtare om huvudet och inte släpper in vind, regn eller snö. På jackans framsida finns stora rymliga fickor som värmer händerna på ett härligt sätt. Dessutom har jackan två stora innerfickor där det mesta kan få plats.

Det hade kunnat vara bättre: Flera av testarna tycker att Argon Light Hood är något rak i passformen för att vara dammodell. Om du är bred över höfterna riskerar den här dunjackan att sitta lite tight.

Sammanfattning: Det här är valet för dig som vill ha en jacka med riktigt hög kvalitet och komfort. Trots ett högt pris är Argon Light Hood från Peak Performance värd varje krona.

För den äventyrslystna

SE_Helly_Lifaloft.png
Modell:
Liftaloft Hybrid Insulator, Helly Hansen

Bästa egenskaper: Jackan är gjord för att vara ett extralager för den som gillar att vara aktiv och röra på sig. Lifaloft Hybrid Insulator är fylld med ett speciellt material som kallas Lifaloft och som isolerar värme på ett optimalt sätt. Jackan är på nederdelen gjord i stretchtyg för att du ska kunna röra dig bättre i den, vilket flera av testarna intygar fungerar utmärkt. Materialet är även i övrigt mjukt och skönt. Det gör också att det här är en dunjacka som fungerar bra vid vinterlöpning. Jackan går även att dra åt nedtill med hjälp av en dragsko, vilket är bra för dig som söker optimal passform.

Det hade kunnat vara bättre: Designen är inte på topp, tycker en testare, som menar att det här kanske inte är den jacka du vill ha en dag på stan. På prommenaden i skogen är den däremot perfekt.

Sammanfattning: En linerjacka för dig som vet att du ska på äventyr och behöver ett extra isolerande lager, och som samtidigt värdesätter stor rörelsefrihet.

För den som vill vara lätt som en fjäder

SE_Peak_Helium_Hood_Jacket_W.png
Modell:
Helium Hood, Peak Performance

Bästa egenskaper: Den här jackan gör skäl för sitt namn – Helium! Den är nämligen ultralätt och det känns knappt att man har på sig den, säger en testare. Designen är klassiskt snygg och passar till de flesta tillfällena. Den andas också bra, och är flexibel och mjuk. Peak Performance får också ett extra plus för att den finns i flera coola färger, om du inte vill välja den klassiskt svarta. Helium Hood stramar  heller inte åt någonstans, enligt vår kräsna testpanel. 

Det hade kunnat vara bättre: Muddarna i ärmsluten hade eventuellt kunnat vara lite längre. Om du är lång riskerar du att uppleva dem som lite korta.

Sammanfattning: En cool och otroligt lätt jacka som är en dröm att ha på sig. Liksom den andra jackan från Peak Performance så är inte heller den här modellen helt gratis. Frågan är  – kan det inte ändå vara värt det? Testpanelen är eniga om att den ändå är det!


LÄS MER: Säsongens bästa linerjackor för herrar

SHOPPA HÄR: Alla våra tunna dunjackor för damer