Trendspaning: Här är säsongens skidtrender

Silhuett och hållbarhet är nyckeln när det gäller trender i backen. Här är tipsen som hjälper dig att få högsta modepoäng - oavsett om du är på eller utanför pisten.

Vadderade skidkläder eller trelagersprincipen - oavsett vilken typ av plagg du väljer att bära i backen finns det alltid några trender att ta hänsyn till för den modemedvetne. Vi frågade experterna på Peak Performance för att ta reda på vad som är hetast i backen.

Vilka är de aktuella trenderna inom skidkläder?

- För kvinnor är det silhuetter som sticker ut från mängden som vinner, t.ex. en längre jacka med ett par tajtare byxor. Mönster är också på väg in i skidåkarnas garderober, och mycket av inspirationen kommer från modevärlden. Färgpaletten kan vara ljusare rosa, blått och orange, vilket ger en mer sofistikerad färgstark look, säger Mårten Bergkvist, Global Digital Key Account Manager på Peak Performance.

Vilka är trenderna för män?

- On på herrsidan är olika membran, som Gore-Tex, starkare än någonsin. Mönster är inte lika hett som på damsidan, men lite camo här och där skadar inte. Färgpaletten är klassiskt röd, blå och orange, med några inslag av beige, mossgrönt och svart.

Så fokus ligger på membran och funktion, hur kommer det sig?

- "Funktion blir mer och mer viktigt, oavsett vilken skidåkare man är. Tidigare var det mest de riktigt duktiga skidåkarna som fokuserade på det, men nu gäller det alla. Fler ställer sig frågan "hur skyddar mina kläder mig mot väta, vind, kyla och väderomslag?". Det innebär att lager på lager-principen också är starkare än tidigare", säger han och fortsätter:

- "Tourskiing (skidåkning utan lift), där äventyret står i fokus, har vuxit kraftigt de senaste åren och det gör funktionsplagg än viktigare. On å andra sidan är vadderade skidkläder fortfarande en favorit för den breda massan av skidåkare.

Tar funktion och trend ut varandra?

- "Funktion möter form" är något vi skandinaver är vana vid. Och det är precis vad resten av världen nu värdesätter i sina trendval. Så svaret är helt klart att de bara kompletterar varandra just nu. "Sportmode" är termen.

Trender skidåkning Peak PerformanceEn skidjacka i en klassisk röd ton är ett stilsäkert val i backen.

Hur vet jag vilken modell av skidjacka jag ska ha?

- Längre jackor för friåkning och kortare för pisten är något som verkligen stämplar vilken typ av skidåkare du vill signalera att du är. Om produkterna dessutom är DWR-fria eller på något sätt slitstarka är det oerhört avgörande för köpbeslutet.

Har du några andra tips på hur man blir den trendigaste i backen?

- När det gäller stil går vi tillbaka till blockigt och färgstarkt där jackan och byxorna ska gå ton i ton. Våga blanda starkare färger med mer dämpade naturfärger, det är definitivt en vinnande kombo.

Spelar trender verkligen någon roll i backen?

- Ja, absolut! Det finns mer på kartan än någonsin tidigare. Det innebär också att det finns fler uttryck än på många år, vilket är riktigt spännande!

Hitta rätt stil i backen:

Start från var du befinner dig på berget.

On ipisten: Tajtare byxor, kortare jackor och mer värme i form av dunjackor. Använd en spegellins på dina goggles så kan du ta en kaffe eller gå på afterski när vädret förändras.

On offpisten: Längre jackor, lösare byxor och tre lager på kroppen. Använd en lavinryggsäck och se till att du har flera linser till dina skidglasögon så att du är förberedd på väderomslag.

On toppturen: Det är viktigt att ha mer plats för klädbyte, utrustning och snacks i ryggsäcken. Produkterna med de mest funktionella lösningarna är vinnarna. Ett par glaciärbyxor är ett måste, även när vädret skiftar.

KÖP HÄR: Skidkläder för henne

SHOP HÄR: Skidkläder för honom

LÄS MER: Nytt hos Sportamore! Snösportmärket Elevenate