Treningssenteret - den bästa plassen for forbedring
Det är många av oss som drömmer om att bli bättre, penare och smartare. To forskere bestemte seg for å finne ut om det går an å optimere seg selv, og trening viste seg å være en av de mest givende måtene.
I dag förväntas det att alle vil bli bedre versjoner av seg selv og det er et stort fokus på teknologi som skal hjelpe oss til å logge og granske livene våre ved hjelp av tall. En app på telefonen visar var många steg du har gått medan en annan räknar ut antal timer med sömn.
- På många sätt förväntas det att vi styr oss själva som små mikroforetak. Vi lever livene våre i henhold til ulike mål og deler opp livet og hverdagen i ulike prosjekter og apper som skal hjelpe oss med å holde orden på familien vår og hva vi gjør på jobben. Det existerar en kontinuerlig påminnelse om att vi ska bli bättre, säger Carl Cederström som är foreleser i bedriftsøkonomi.
SHOP HER: Sko och kläder till din nästa løpetur
Tillsammans med vennen och professorn i organisationsteori, André Spicer, använde Carl Cederström ett helt år på att bli sin bästa "jag". Under det tolv månader långa experimentet i självoptimering, som resulterade i den svenska boken Den vilda jakten på ett bättre jag, testade forfatterne ulike måter å bli bedre på tolv ulike områder i livet. Det gjaldt alt fra penger og produktivitet til kropp og hjerne. Rådet hans efter experimentet? Ikke gjør det.
- Boken var en lång reportasje hvor vi skildret en verden og en kultur som handler om at man skal optimeres. Det är ju inte meningen att vi ska inspirera andra till att göra det samma.
Til tross for at han fant en del effektive verktøy, alternative læringsmetoder og hukommelsesteknikker som kan hjelpe oss til å bli mer produktive og lære oss nye ting, så er han tvilsom til å bruke energi på selvoptimering.
- Det som är negativt eller farligt är om vi stadig vekk skal gå rundt og minne oss selv på svakhetene våre og analysere og granske livet vårt ut ifra hvordan vi kan bli bedre. Da er det en risiko for at vi blir uendelig selvkritiske, føler oss dårlig og går rundt med en skyld- og skamfølelse.
Vill du säga att vi blir lyckliga av att bara acceptera hur vi är på plats för att få bättre versjoner av oss själva?
- Ja, det tror jag absolut. Jeg er ganske kritisk til et samfunn som oppfostrer og sosialiserer de fleste inn i en individualistisk kultur som handler om å granske oss selv og hele tiden se hvordan vi kan bli bedre i henhold til markedsøkonomisk logikk. Det vil si hvordan vi kan forsterke vårt personlige varemerke gjennom å bygge et nettverk eller arbeide oppover i karrierestigen. Mye av det har å gjøre med spørsmål om arbeidsevne. Så jag ønsker at vi som mennesker skal slippe å forholde oss til oss selv, ikke bare at vi skal være mindre selvkritiske, men at vi også slipper å se oss selv som en form for vare.
Trening är en av de mest demokratiska formerna för självoptimering, menar Carl Cederström.
Et unntak er trening. Kroppen är en av de få saker som du faktiskt kan optimera på ett tillfredsställande sätt, menar Carl Cederström. Som de själva skriver i boken, så är livet urettferdig og demokratisk - utenom på treningssenteret.
- Vi lever jo i en tid där de allra fleste føler et sterkt behov for å å være produktive og vise en slags progresjon. Samtidig har de fleste av oss en jobb som kan være ganske abstrakt og kan være vanskelig å vise en nøyaktig relasjon mellom slitet vi gjør og utfallet som deretter skjer, sier han og fortsetter:
- På den måten er treningssenteret en av de siste plassene hvor den klassiske protestantiske arbeidsetikken fortsatt gjelder. Går du dit og bruker den tiden som kreves og spiser slik man skal, da blir det jo (for de fleste) faktisk direkte synlige resultater. Der tror jeg at treningssenteret har den typen spilleregler som mange skulle ønske fantes flere steder.
Slett listen med prosjekter som skal gjøre deg til en bedre person. Dropp tanken om att bli version 2.0 av dig själv. Använd heller tid på ting där du får en belöning, som en gøy treningsøkt!
SHOP HER: Allt du behöver till din nästa träningsøkt
LES MER: 3 äventyr du vill uppleva i sommar
LES MER: Hur får jag sexpack?