Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre Image

Tvätta rätt så håller dina träningskläder längre

Brukar du slänga i träningskläderna tillsammans med din vanliga smutsvätt? Sluta genast! Att tvätta svettiga funktionsplagg på rätt sätt minskar risken för att lukta svett och får plaggen att hålla längre. Vi ger dig alla knep du behöver känna till.

Ge dina funktionskläder lite extra kärlek när du tvättar dem så kommer du spara pengar. Träningsklädernas livslängd hänger nämligen på hur väl du tar hand om dem. Om du slänger in dem tillsammans med din vanliga tvätt kan det bryta ned materialet och täppa igen fibrerna som gör att plaggen andas. Men det går att undvika om du följer de här enkla tvättråden.

#1. Hur tar jag hand om mina träningskläder?

Oavsett hur trött du är när du kommer hem från träningen, töm väskan! Fuktiga, svettiga plagg som ligger nedknölade i en bag kommer inte bara börja lukta illa, utan kan försämra funktionen. Har du inte möjlighet att slänga dem i tvättmaskinen direkt, häng dem på tork.

#2. Vilket tvättråd ska jag följa?

Nästa steg är att titta på tvättlappen. Råden där är specifika för plagget och står det handtvätt där beror det på att tyget är för känsligt för att tvättas i högre temperaturer. Så se alltid till att titta på varje plaggs specifika tvättråd så du inte råkar tvätta ett par tights i för hög värme.

#3. Ska jag tvätta mina träningskläder med sköljmedel?

En av de vanligaste frågorna kring tvätt av tränignskläder är ifall man kan använda sköljmedel. Det enkla svaret är nej! Skippa i regel sköljmedlet eftersom det kan täppa igen fibrerna som gör att plagget andas och leder bort svett. Det kan också vara värt att köpa ett tvättmedel som är specialanpassat för funktionsplagg.

#4. Kan jag torktumla mina träningskläder?

Nej, träningskläder tycker inte heller om att bli torktumlade eftersom även det kan förstöra andningsfunktionen. Låt plaggen hängtorka i rumstemperatur för att förlänga livslängden.

Tvätta sport-bhVet du om att du borde tvätta din sport-bh lika ofta som underkläder? Du kan lätt handtvätt den efter varje träningspass för att få bort smuts och bakterier.

#5. Hur ofta ska jag tvätta min sport-bh?

Precis som trosor, kalsonger och strumpor bör sport-bh:n också tvättas efter varje användning. Förutom de uppenbara fördelarna med att svett, salt, smuts och bakterier försvinner gör det att tygets fibrer kan ge optimalt stöd. Det bästa för en sport-bh är att handtvättas men om du inte orkar det så lägg dem i en tvättpåse och kör ett maskinprogram med låg temperatur tillsammans med andra funktionsplagg. Rätt tvättad kan en sport-bh hålla mellan ett halvår och upp till ett år beroende på hur ofta du använder den.

#6. Varför luktar mina träningskläder trots att jag tvättar dem?

Bakterier älskar att bo i kanalerna i dina syntetplagg du tränar i. Eftersom de trivs bäst i 30-40 grader så överlever de också tvätten. Det finns ett husmorsknep som kan förlänga ditt plagg ytterligare och det är all lägga plaggen i en balja med vatten och ättika. Googla dig fram till ett lämpligt recept och se om det kan funka. Obs, det ska givetvis inte göras på känsliga plagg.

#7. När ska jag kasta mina träningskläder?

Precis som dina vardagskläder har nämligen inte plaggen du svettas i obegränsad livslängd, oavsett hur väl du tar hand om dem. När du märker att stretchen börjat släppa, att din UV-impregnerade plagg ändå gör dig solbränd, när tvättråden börjar suddas ut och kläderna börjar lukta lite unket är det dags att uppgradera din träningsgarderob. Passa på att se över dina funktionsplagg samtidigt som du ska köpa nya träningsskor eller löparskor.

SHOPPA HÄR: Allt du behöver till träningspasset

LÄS MER: Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike

LÄS MER: PT:n tipsar: Så tränar du hemma utan redskap