Utmana mörkret!

Trailrunning kan utövas året runt. Kom bara ihåg dessa tips från experten.

Miranda Kvist är grundare av Team Nordic Trail och springer hellre vid sidan av vägen än på den. Det hon inte vet om traillöpning behöver du inte veta.

Sälj traillöpning till någon som inte fattar!

- Jag föredrar att springa i en snötäckt mörk skog med pannlampa, det är som en helt annan värld. Jag brukar tänka att jag är på en expedition. Det gör även den vanliga vardagslöpningen till ett äventyr! Du borde också prova, säger Miranda Kvist.

Många drar sig för att sticka ut nu när det börjar bli mörkare, vad är viktigt att tänka på nu lite senare på året?

- Jag föreslår att du kommer och springer med en trailgrupp, till exempel oss på Team Nordic trail, allt blir roligare och mörkret känns inte lika mörkt! Jag drar mig också för att springa ensam mitt ute i skogen på vintern. Kom också ihåg att klä dig varmt, men inte för varmt, du blir lätt varm när du springer. Ta hellre med en ryggsäck med ett förstärkningsplagg "för säkerhets skull".

Om jag springer med pannlampa, vad är viktigt att komma ihåg?

- Ladda lampan! Vi har alla varit med om den där gången när vi inte laddade den och hamnade mitt i mörkret med ett dött ljus. Inte så lätt att hitta hem med ficklampan på telefonen. Tänk också på att det är värt att investera i en bättre lampa för en mer njutbar upplevelse - det är värt det i det långa loppet!

Vad bör jag tänka på när jag springer på vintern i snö?

- Bra grepp är ett måste på vintern, så det är värt att investera i ett par löparskor med spikar. De är vanligtvis gjorda för vinter och kallare temperaturer och står emot kyla och vatten bättre än andra skor, och det är bra! Dessutom slits de inte ut för mycket och kan användas flera vintrar i rad.

Har du några tips på styrkeövningar jag kan göra hemma under vintern som kommer att göra mig till en bättre löpare?

- Absolut!!! Stå hemma på en fot. Dra upp det andra benet så det är ca 90 grader vid knäet. Blunda en stund. Om det är svårt, fortsätt stå, om det är för lätt, gör tåhävningar. Behåll balansen och träna din fotledsstyrka. Mycket enkelt, men så viktigt.

Vilken typ av skor springer du i?

- Alltid Salomon! On Till vardags har jag Salomon Sense, annars springer jag alltid i Salomon Fellraiser och på vintern är det Salomon Spikecross.

Vilken löparutrustning kan du inte vara utan?

- Min löparkjol, naturligtvis. Världens bästa plagg!

Vad föredrar du att springa på, utför eller uppför?

- Jag älskar extremt teknisk utförslöpning. Det är bra att vara på gränsen till vad man klarar av, både när det gäller underlag och hastighet, för det är då adrenalinet kickar in. Den bästa utförslöpningen är på en slingrande bergsstig som aldrig tar slut och solen skiner. Åh! Då är livet levande!

Foto: Eric Forsner