Vi har testat saltyoga!

Tänk dig att du ligger på rygg på en handduk på en paradisstrand – men i stället för sand ligger du på bergssalt. När du öppnar ögonen stirrar du inte upp i en blå himmel, utan i ett tak av salt. Det är saltyoga!

Att det är läkande och välgörande att vistas i salt är sedan gammalt, och kallas ibland haloterapi. När man yogar i ett rum, täckt av salt på golv, väggar och tak kallas det däremot rätt och slätt för saltyoga. Det finns på ett fåtal platser i landet, och vi har testat yin yoga på Stockholms saltrum, som visar sig vara en timme av total avslappning till guidad meditation.

Den här saltyogan passar alla, både dig som är stel som ett kylskåp och dig som är gummimänniska. Men kanske framförallt dig som behöver en paus. Som är stressad, har för mycket att göra och behöver en liten flykt från verkligheten. Positionerna är inte utmanande, utan du jobbar främst inifrån och ut med bindväv, ligament och benstomme. Inte med stretching och prestation. I stället blir du uppmanad att skicka kärleksfulla tankar av tacksamhet till din egen kropp. Är du ute efter en fysisk utmaning är det här fel ställe.

Det är bara en liten grupp som får plats i rummet, men det är ganska skönt. Du behöver däremot inte vara en inbiten yogi för att delta, utan bara nyfiken. En av deltagarna var till och med så nyfiken på saltyogan att han fick för sig att slicka på en av saltlamporna som säljs i shoppen, (han uppgav att lampan smakade salt) men det är i Sportamore magazines synvinkel kanske att ta nyfikenheten för långt.

Själva saltet sägs ha en mängd välgörande egenskaper – och du känner faktiskt att det händer något med kroppen när du befinner dig i saltrummet. Framförallt känns det i luftvägarna och i bihålorna på ett skönt sätt. Efteråt smakar din saliv salt och du kanske harklar dig lite mer än vanligt. Även läpparna smakar lite salt. Det beror inte minst på att det under yogatimmen är en fläkt som sprider mikroskopiskt saltpartiklar, som sägs binda negativa joner och därför verkar lugnande på kroppen. Om du tar ett djupt andetag efter ett sommarregn kan det kännas extremt skönt, och det är av samma anledning, luften är då full av negativa joner (men som alltså verkar på ett positivt sätt).

Saltyogan är slut efter en timme som bara flög förbi. Att ligga där i saltet gav en känsla av tyngdlöshet. Kanske var det extra skönt eftersom temperaturen var behaglig (du blev aldrig för varm eller för kall) och för att luften var behaglig att andas in.

saltyoga
En blandning av zen och salt.

saltyoga
Du ska vara barfota och ha sköna kläder. Du behöver inte duscha efteråt.

saltyoga
Namas(al)té!

30 anledningar att yoga i salt, enligt yogaläraren Tanja Dyredand

  1. Lindrar stress och stress-symptom.
  2. Stabiliserar nervsystemet.
  3. Immunförsvaret stärks.
  4. Hjälper vid psoriasis och eksem.
  5. Hjälper mot akne.
  6. Ökad syreupptagningsförmåga.
  7.  Lugnande effekt på hela kroppen.
  8.  Många säger att de förlorar känsla för tid och rum inne i saltrummet – då det är så avkopplande.
  9.  Saltet lindrar och hjälper andningsvägar och är bra för alla som har  astma, problem med andningsvägar, återkommande förkylningar eller ögon-, näs- och öron-besvär.
  10.  Bra för kliande hårbotten eller utslag.
  11.  De mikroskopiska saltpartiklarna går in och förstör bakterier, virus, svampar som fastnat i våra slemhinnor.
  12.  Sänker blodtrycket.
  13.  Verkar detoxande för toxiner i kroppen.
  14.  Förebygger muskelkramp.
  15.  Reglerar blodsocker.
  16.  Ger god sömn.
  17.  Kan stoppa långvarig torrhosta.
  18.  Förebygger åderbrock.
  19.  Förebygger ledbesvär och ledsmärtor.
  20.  Ökar cellförnyelse och blodcirkulation.
  21.  Ökar sexualdrift och libidon.
  22.  Kraftig naturlig antihistamin.
  23.  Renar lungor och bihålor.
  24.  Hjälper njurarna att rensa.
  25.  Verkar utrensande.
  26.  Hjälper mot KOL.
  27.  Hjälper mot andfåddhet.
  28.  Hjälper mot cystisk fibros.
  29.  Hjälper mot sömnbesvär.
  30.  Hjälper mot återkommande infektioner, fnasiga nagelband och småsår i till exempel mungiporna.