Vilken storlek ska jag välja på mina löparskor?

Att hitta rätt storlek på dina löparskor är superviktigt - men definitivt inte alltid lätt.


Olika tillverkare producerar samma skostorlek olika i faktisk storlek. Det betyder att du kan ha storlek 39 i Nike, 39,5 i Asics och 38 i New Balance. Nedan har vi sammanfattat våra bästa tips på hur du ska tänka när du känner dig osäker på vilken storlek du ska välja inför dina kommande löprundor.

Hur ska dina löparskor sitta på dina fötter?

Passform och komfort är bland de viktigaste faktorerna för att få en bra löparupplevelse. Dina löparskor ska sitta bekvämt i dina klackar, inte trycka för mycket på dina akilleshälar samt möjliggöra tillräckligt med rörelse för dina fötter för att undvika risken för skav. Din mellanfot ska också få stöd av skorna, så leta noga efter rätt par för dig eftersom vissa märken och modeller är bredare än andra. Tänk på att den övre delen av skorna inte ska trycka för hårt nedåt på framsidan av dina tår. Detta kan orsaka obehag och blå naglar även om dina skor har rätt storlek på längden.

Ska dina fötter kunna röra sig inuti skorna?

De flesta löpare föredrar att kunna röra fötterna något inuti skorna eftersom det annars kan skapa en känsla av att foten är lite instängd, särskilt eftersom fötterna troligen kommer att svälla något när du springer och blir varm. Lite extra utrymme är alltid bra, så länge dina fötter inte glider runt.

Vad händer om du springer i för små skor?

Om du väljer ett par som är för små för dina fötter ska du definitivt räkna med obehag. Risken för blåsor och blå naglar är stor och gör löpningen allt annat än rolig.

Vad händer om du springer i för stora skor?

Om dina skor är för stora kommer det förmodligen att resultera på samma sätt som om de är för små - obehag. Om dina fötter glider runt i skorna kommer du sannolikt att få skavsår och blåsor på fötterna. Om du är osäker på om dina skor är för stora eller inte är ett bra tips att provträna dem inomhus, helst med ett par strumpor som du brukar (eller planerar att) springa i. Knyt dina löparskor ordentligt och gå några testrundor. Tänk på att så snart du har sprungit i dem utomhus är det inte längre okej att lämna tillbaka dem, så ägna några minuter åt att prova dem innan du är redo för din första löprunda utomhus.

gå några testrundor!

Innan du bestämmer dig för att ge dig ut på din premiärrunda är det en bra idé att först ta dina nya löparskor på några testrundor inomhus. Få en känsla för dem, känns de bekväma?

Så... Vilken storlek ska jag välja då?

Det säkraste sättet att veta det är utan tvekan att prova dem, eftersom märken och tillverkare ofta producerar samma storlek på olika sätt. Om du har beställt skor från ett visst märke tidigare är det ofta ett säkert val att välja samma storlek som din tidigare beställning. Storlekarna kan dock ibland också skilja sig åt mellan olika skomodeller inom samma märke, så det är ingen garanti.

Ett bra tips innan du klickar hem ditt nästa par:

För många av alla skomärken som finns hos Sportamore finns det en storleksguide. Vi rekommenderar att du använder denna innan ditt köp för att eliminera risken att köpa fel storlek. Om det finns en storleksguide tillgänglig för det märke du är intresserad av hittar du den på produktsidan för den sko du kanske funderar på att skaffa.

HANDLA HÄR: Alla löparskor