Alt du behøver at vide om skaltøj
DWR, coating, membran - for den uindviet kan produktbeskrivelsen for skaltøj lyde som det rene sludder. Vi guider dig igennem begreberne og forkortelserne, så du er klædt godt på til det næste indkøb.
Skaltøj er must for dig, som godt kan lide at tilbringe megen tid ude i naturen. Det er højteknologisk og alsidigt overtøj, som både har god åndbarhed og modstår vind og fugt. De fede funktioner medfører imidlertid også en del forkortelser og termer, som kan være svære at forstå. Her er facitlisten med alt det, du behøver at have styr på for at finde vej gennem junglen af skaltøj.
Hardshell: membrány vs. nátěry
Hardshell er skaltøj i stivere stof, og der findes to forskellige teknikker, som kan give et vandtæt stof med åndbarhed: laminat eller coating. Ved laminat væves en membran ind i stoffet, som derefter anvendes på forskellige måder mellem forskellige lag af stof. Membranen er forsynet med små mikroporer, som er tilstrækkelig store for at slippe luft og kondens (sved) igennem, men for små til at slippe vand ind. Det betyder, at tøjet åndes, uden du bliver våd af regnen. Gore-Tex je nejpoužívanější membrána na vandrování a v zimě, kterou najdete na skalách Haglögs a Peak Performances.
En coating er en type beklædning, som stryges på stoffet. Beklædningen er forsynet med små huller, som bevirker, at stoffet har bedre åndbarhed. Coatet tøj er lidt lettere og er som regel billigere end det med membran, men coatet tøj slides også hurtigere op. Membran giver ofte højere vandsøjler, bedre åndbarhed og længere holdbarhed end en coating.
For bedre at kunne forstå forskellen mellem de forskellige beklædninger, kan man drage en parallel til, hvordan henholdsvis maling og tapet reagerer på en væg, hvor coating er maling, og membran er som et tapet. Maling giver en tyndere beklædning, som kan skalle af, mens et tapet slides langsommere og ikke skaller på samme måde, men i stedet risikerer at løsgøre sig i kanterne, hvis det ikke plejes ordentligt.
Softshell
Softshell er skaltøj i mikrofiber, hvis vævede stofkonstruktion i kombination med en finish gør tøjet vindtæt og vandafvisende. Softshell er, som navnet antyder, et blødere overtøj, men det er ikke vandtæt.
Hybridshell
Jsou zde kombinovány různé technologie v jednom a tomtéž stykovém krytu. Tanken er at udnytte de forskellige materialers bedste egenskaber, for eksempel en hardshelljakke med softshellpaneler under armene, hvilket sikrer den bedste transport af kondens, uden at det bliver tungere i form af ventilationslynlåse.
To- eller trelagsjakke
Du kan have forskellige antal lag i din skaljakke med membran. I en tolagskonstruktion lamineres membranen kun på det udvendige stof. På en trelagsjakke lamineres membranen på både det udvendige stof og på et beskyttende inderfor, hvilket sikrer mindre slitage og bedre holdbarhed, idet membranen sidder fast mellem lagene. Man kan også få 2,5 lag, hvor en tynd, netlignende beskyttelse sættes fast på membranens inderside.
Astral III Jacket fra Haglöfs er en tolagsjakke med Gore-Tex og 28.000 mm vandsøjler. Et perfekt overtøj til dig, som bruger megen tid ude i naturen.
DWR
Forkortelsen DWR står for Durable Water Repellent og er en vandafvisende imprægnering, som sørger for, at vanddråberne triller af materialet. DWR anvendes sammen med et vandtæt stof og skal anvendes med jævne mellemrum, da den forsvinder med tiden. Når vandet ikke længere danner perler på stoffets overflade, er det tid til at imprægnere på ny.
Tapede sømme
Når sømmene i funktionstøjet er dækket med tape på indersiden for at hindre vandet i at trænge igennem, er de tapede. Det meste membran-tøj har tapede sømme for at garantere absolut vandtæthed. Coatet tøj kan have tapet sine kritiske sømme, det vil sige sømme, som er særligt udsatte og risikerer at lade vandet trænge igennem.
Vandsøjler
Når du køber funktions- og skaltøj, tales der en del om vandsøjler. Det er kort og godt en måleenhed for, hvor stort et vandtryk (regn) et stof kan holde til. Det angives i vandsøjler mm fra 1.000 og op til 30.000 mm. Til et almindeligt regnvejr er 5.000 mm ofte tilstrækkeligt, men 10.000 plejer at være et minimum for, at tøjet skal være helt vandtæt i tung regn. Det er at foretrække i eksempelvis børnenes flyverdragter.
Åndbarhed
Skaltøj skal ikke kun være vind- og vandtæt, det skal også transportere sved og kondens og sørge for, at du ikke bliver våd fra indersiden. Åndbarhedsevnen angives normalt ved, hvor mange gram fugt per kvadrameter, som slipper igennem materialets porer på et døgn. 5.000 gram er en standardværdi, men visse materialer kan klare helt op til 20.000 gram.