Är dragremmar bra eller dåligt?
De kan hjälpa dig att lyfta tyngre - men gör dragremmarna dig egentligen svagare? Svaret är varken svart eller vitt.
Personliga tränaren Daniel Larsson från Fitnesspodden, reder ut dragremmarnas vara eller icke vara.
Det är lätt att stämplas som materialare på gymmet om du har en hel påse med dig till skivsstångsställningen, med allt från magnesium, BCAA, lyftarskor, styrkebälte, knäskydd och handledsstöd. Samtidigt som det kanske kan kännas lite överdrivet, fyller alla dessa hjälpmedel en funktion.
En sak som allt fler använder är så kallade dragremmar. Fördelarna med dragremmarna är att de gör så att du orkar lyfta mer och tyngre. Det är inte sällsynt att en person kan göra dubbelt så många chins med remmar än utan. Du kan även använda mer vikt vid till exempel ryggträningen tack vare dragremmarna, eftersom det blir jobbigare för de specifika muskler du vill träna, vilket självklart har en positiv utveckling på din styrka. Remmar är också bra vid till exempel marklyft eftersom du då inte behöver använda mixat grepp vid tyngre vikter, vilket kan snedbelasta ryggen.
- Enkelt sagt så tillåter dragremmar dig att dra tyngre vikter eftersom greppet inte blir en begränsande faktor. En del känner att det är lättare att få bra muskelkontakt i diverse dragövningar eftersom de enklare kan lägga fokus på att dra med de arbetande musklerna och bortse från greppet, säger Daniel Larsson, personlig tränare på Metropolis gym i Stockholm och ena halvan av Fitnesspodden.
Remmarna skyddar också händerna från blåsor och smärta. Använd dem därför gärna när greppet hindrar dig från att kunna träna så pass tungt du önskar. Se bara till så att använda dem så att de gör dig starkare - och inte bara ger dig en illusion av styrka. Dragremmar kan därför vara perfekta vid de tyngsta, sista seten vid skivstången, för att spara händerna. Är det däremot bara handsvett som är problemet är magnesium en bättre idé än remmar.
- Framförallt så tycker jag att dragremmar kan bli ett sätt att bortse från bristande greppstyrka och helt enkelt ignorera problemet. Men visst, har du inte som mål att bli stark utan remmar kan du som sagt använda dem i större utsträckning. Men om du börjar nyttja dem i bicepscurls så tycker jag att det gått lite för långt, minst sagt, säger Daniel Larsson.
Anledningen till att du får mindre greppträning är att remmarna avlastar fingrarna. Därför bör du begränsa användandet av dragremmar, så att inte händerna blir svaga och mjuka eller att du känner dig "beroende" av remmarna. Använd dem inte under uppvärmning, eller sittande rodd, bara för att du får dålig kontakt med ryggen. Du ska heller inte använda remmar vid singelrepetitioner, då greppet inte bör vara det som begränsar dig. Vid frivändningar är det heller aldrig lämpligt att använda remmar, eftersom skaderisken då är hög.
- I så hög utsträckning som möjligt ska du träna utan remmar, men det är en generell regel. Kör du exempelvis väldigt många set chins och vill lägga fokus på att överbelasta ryggen så kan de exempelvis ha sin plats. Vill du bli stark utan remmar så bör dock merparten av din träning självklart genomföras utan. Om du helt struntar i det och enbart vill bygga på dig muskler så är dragremmar ett bra komplement, men då bör du tränat ett tag. Greppstyrkan kan kännas undermålig för många nybörjare, men den utvecklas i regel tämligen snabbt.
Remmar finns i en rad olika material, allt från läder till bomull och olika syntetmaterial. Vad de placeras är också olika, en del placerar dem ovanför handleden för att inte stressa ligamenten i handleden, andra vill ha dem så nära handen som möjligt. Känn dig fram!
- Personligen var det väldigt länge sedan jag använde dragremmar i min egen träning, men då körde jag med ett par i slitstarkt läder och det funkade fint.
Dragremmar finns i flera olika material.
Läderremmar blir bara bättre och bättre ju mer du använder dem.