Därför ska du bada kallt

Det är gratis, enkelt och ger en rad positiva hälsoeffekter. Det här är året då du ska ge dig ut i iskallt vatten.

Att hoppa ned i en kall isvak mitt i vintern eller börja morgonen med en kalldusch kanske inte låter så härligt, men det är bra för dig! Det menar åtminstone Linda Ahlgren och Linda Vagnelind, författarna till nya boken Kalla bad.

- Vi har alltid badat mycket, båda två. Tillsammans har vi badat i några år nu. För oss är kalla bad utan bastu det starkaste. Rent och avskalat, vi hoppar i oavsett väder eller temperatur, säger Linda Ahlgren.

Både hon och Linda Vagnelid bor på Västkusten, vilket har gjort att de föredrar kalla bad i det uppfriskande havet som ofta är kallt långt in på våren och isfritt hela vintern.

Varför ska jag bada kallt?

- Att bada kallt är gratis och okomplicerat, dessutom ger det en riktig boost! Den segervissa känslan är svårslagen, man blir pigg, kroppen känns lätt och man känner sig levande till hundra procent. Storheten med kalla bad ligger i det enkla och i lättillgängligheten.

278201.jpgLinda Ahlgren älskar kicken man får av ett riktigt iskallt bad. Till vardags jobbar hon som pilatesintruktör på Pilates Complete. Foto: Linda Vagnelind.

Linda Ahlgren förklarar att regelbundna kalla bad kan ge flera positiva hälsoeffekter, både fysiska och psykiska. Som bättre immunförsvar, starkare hjärta, bättre sömn och minskad stress.

- Vi har fått ett bättre immunförsvar. Vi var sällan sjuka tidigare, men efter att vi börjat bada kallt mer regelbundet har vi båda fått färre förkylningar, i stort sett är vi aldrig sjuka längre.

Isbad är en populär återhämtningsmetod som används av många idrottare för att minska muskelsmärta, stelhet och ömhet. Kalla bad kan också ge mindre värk, lindra smärta och dämpa inflammationer.

- Men då räcker det förstås inte med ett enda dopp eller en enda kalldusch - här krävs regelbundenhet. I de flesta studier som visar positiva resultat presenteras det att effekten stärks ju oftare man badar.

Får jag liknande effekt av att duscha kallt?

- Du får samma effekt av det kalla vattnet, men missar naturupplevelsen. För att vakna till på morgonen och också för att förbättra dina sömnrutiner så är en kalldusch bra. Det är också det snabbaste sättet att få effekterna av kallt vatten. På en sekund är du klartänkt och rustad med skärpa inför dagen.

Blir jag inte sjuk av att bada jättekallt?

- Du blir inte sjuk, snarare får du ett förbättrat immunförsvar och ökad motståndskraft.

När ska jag inte hoppa ned i ett kallt bad?

- Man ska aldrig bada om man är påverkad av alkohol eller droger. Inte heller när man är sjuk, medicinerar eller har hjärtproblem. Man ska bara bada kallt när man är frisk och klartänkt. Är du tveksam ska du rådfråga din läkare, exempelvis vid en graviditet.

Om du är sugen på att hoppa ned i vintervattnet har Linda Ahlgren några tips. Det första är att skynda långsamt. Börja med korta dopp för att gradvis vänja dig vid kylan. Det andra tipset är att ta med dig extra kläder i början, som ett par sköna mjukisbyxor och en mössa, och något att stå på. Då får du upp värmen snabbt.

- Det kan också vara mysigt att ha med sig en termos med varm dryck att njuta av efteråt.

När du väl är i vattnet gäller det att slappna av. Andas lugnt, håll dig nära en stege om det finns en sådan eller intill strandkanten och bada alltid med sällskap. Är du fortfarande osäker på om du vågar? Scrollla ned för några tips till dig som är en riktig badkruka.

9789174249552.jpgBoken Kalla bad av Linda Ahlgren och Linda Vagnelind hittar du HÄR.

3 tipy do badkrukan - så börjar du bada kallt

1. Hitta en badkompis!

Upplevelsen av badet blir starkare när man delar den med någon. Rensa skallen, få alla hälsoeffekter och nya idéer tillsammans. Du får så mycket av något så enkelt.

2. Förbered dig med kalla duschar

I duschen kan du själv reglera vattentemperaturen, vilket gör det enkelt att gradvis vänja sig vid kylan. Det är det perfekta stället att träna på att bibehålla sin lugna andning och att kunna slappna av i kyla.

3. Börja andningsträna

En lugn och kontrollerad andning hjälper dig att hantera kroppens reaktioner med det kalla vattnet bättre. I vår bok beskriver vi några andningsövningar, men det finns många andningstekniker att jobba med för att träna sin förmåga att andas lugnt och djupt.

SHOPPA HÄR :Badkläder

LÄS MER: 5 hälsotrender 2019

LÄS MER: Gör som Anna och simpendla!