Enkla knepen som gör att du slipper löparmage
Du är ute och springer, benen känns pigga och du har kommit in i andra andningen. Plötsligt avbryts din runner's high av ett akut behov av att hitta en toalett - du har drabbats av löparmage. Men det går att lösa problemet, här är knepen som håller magen lugn.
Har du någon gång blivit tvungen att smita upp i skogen för att uträtta ett trängande behov (vi pratar inte om en liten kisspaus här) under löpturen? Du är långt i från ensam. Att drabbas av löparmage kan hända både den som gasar på i spåret och den som tar det lugnare. En av de mer omskrivna löparmage-incidenterna drabbades den svenska långdistansstjärnan Anders Szalkai av 2001 när han tvingades göra fem "blixtbesök i buskagen" under ett maratonlopp i Edmonton. Men trots det fullföljde han distansen och sprang in på en 39:e plats.
När du springer omdirigerar kroppen blod från tarmarna och pumpar in det i dina ansträngda muskler. Det innebär att tarmen får mindre syre och att matsmältningen störs. Det i sin tur leder till en lös diarré, enligt Mike Roussell, näringsexpert på Men's health. Att behovet av en toalett kan dyka upp så akut under en löprunda beror även på att springandet påverkar nerver som ger tjocktarmen sammandragningar och får den att vilja tömma sig.
Den här skylten är en dröm att se om du drabbats av löparmage.
Till skillnad från vanliga muskler, som du kan träna upp, fungerar inte kroppens inre organ på samma sätt. Du kan alltså inte lära dina tarmar att inte göra så att du akut måste bajsa när du springer. Men trots det finns det saker som du kan göra för att undvika att situationen ska dyka upp.
För att förebygga löparmage måste du tänka på vad du stoppar i dig innan du snörar på dig dina snabba skor. Undvik framför allt svårsmälta fullkornsprodukter och fiberrika livsmedel som bönor, nötter, rött kött, feta mejeriprodukter, råkost, citrusfrukter och russin som är kända för att sätta fart på magen. Om du råkat fylla buken med fibrer innan du ska springa är väntan din bästa vän. Det tar ungefär två timmar för fiberrika livsmedel att passera magsäcken fortsätta in i tarmarna så ge dig inte ut innan dess om du inte vill råka ut för en ovälkommen överraskning.
Vill du få extra energi innan löppasset så välj mellanmål som är lättsmälta, det vill säga med mycket kolhydrater och låg fetthalt. Bra val är banan, gröt, potatis, yoghurt och andra magra mejeriprodukter. Men undvik light-produkter som innehåller sötningsmedel med laxerande effekt, till exempel sorbitol, suckralos och xylitol.
Om du återkommande drabbas av löparmage, ta för vana att skriva upp vad du äter innan du springer och de om du upptäcker något mönster som kan vara orsaken till dina problem.