NAŠE BLACK WEEK JE ŽIVÁ! NAJDETE ZDE SLEVY AŽ 70 %!

PODÍVEJTE SE NA BLACK WEEK

Forskaren: "Därför är det lönlöst att banta"

Med färska nyårslöften i minnet är det många som påbörjar året som bantare, men enligt överviktsforskaren Erik Hemmingsson kan du skrota allt som har med bantning att göra.

Scenariot är bekant för de flesta: Du bestämmer dig för att gå ned några kilo, äter nyttigt, tränar mycket och minskar kaloriintaget drastiskt. Först går du ned i vikt och känner dig som en succé, men några månader senare har du likförbannat gått upp varenda kilo. Det här är anledningen till att bantning är dömt att misslyckas, menar idrottsforskaren Erik Hemmingsson. Det håller inte på lång sikt.

- Den enda viktminskningen som är värd något är ju den som är bestående. Annars finns ingen hälsomässig poäng med att gå ned i vikt. De ohälsofaktorer som förbättras när vi går ned i vikt kommer ändå bara tillbaka. Sedan är det den här frustrationen och känslan av misslyckande som många upplever när vikten kommer tillbaka, det är där skon klämmer, säger Erik Hemmingsson som har över tjugo års erfarenhet av forskning på övervikt.

Erik HemmingssonErik Hemmingsson är överviktsforskare på GIH, Gymnastik och idrottshögskolan. Han vill ta kål på myten om att övervikt handlar om dålig karaktär. Foto: Stefan Tell.

Enligt Erik Hemmingsson är det inte ditt fel att kilona kommer krypande tillbaka. Kruxet med dieter är att kroppen vill lagra och bibehålla fett eftersom det ger oss en fördel rent överlevnadsmässigt. Kroppen strävar hela tiden efter att gå tillbaka till sin ursprungsvikt. Vissa har dessutom ungefär dubbelt så många fettceller som andra har och om du bantar riskerar du att få fler och fler fettceller när vikten kommer tillbaka, samtidigt som du kan bli av med muskulatur varje gång du går på diet. Det hela blir en gigantisk uppförsbacke.

- Vissa har ett normalt antal fettceller. De kanske gick upp i vikt först i fyrtio- femtioårsåldern när de lade om sin livsstil. De kanske bytte jobb, skiljde sig eller gjorde något annat som ledde till en viktuppgång. De har goda möjligheter att bli av med övervikten. Men de som har en mycket mer komplicerad övervikt som beror på helt andra faktorer, som en starkare genetisk läggning för att lagra energi och en debut i tidig barndom, har betydligt svårare.

Är det inte väldigt orättvist att vi har olika många fettceller?

- Det är orättvist. Och det sker förmodligen redan i fosterperioden. Det är framför allt de första fem åren i livet som de extra fettcellerna bildas men pågår tills du fyller 20-25 år. Men för den som håller på och bantar sig genom livet kan kroppen lägga på sig extra antal fettceller.

Så det gäller att acceptera sin kroppsform?

- Ja, men lite så är det. Hur kommer det sig att vissa är 120 cm långa, andra 220 cm? Vi har en sådan utseendefixerad kultur. Håll inte på att fokusera på vikten.

Men varför fortsätter folk att banta om det inte fungerar?

- Många drivs av det här smala idealet som vi har i dag. Det sociala trycket gör att de blir missnöjda med sitt utseende. De får hela tiden höra att det bara är att "ta tag i det och skärpa sig lite så kommer du gå ned i vikt". Men så är det verkligen inte.

Vad är ett smartare sätt att gå ned i vikt än att räkna kalorier?

- Det kanske låter paradoxalt, men fokusera inte på vikten. Fokusera på hälsan. Vad behöver du för att må bra? Om du har ett stillasittande jobb kanske du ska röra på dig mer, om du äter mycket skräpmat kan du minska på det. Sover du dåligt eller röker? Vad det nu kan vara. När du väl ändrar de sakerna får du se vad som händer med vikten. Om du börjar äta riktig mat släpper kroppen ofta en del av övervikten, men det kan du se mer som en bonus.

Vilken är den största bantingsmyten som du vill ta kål på med din bok?

- Att vi tillskriver övervikt som någonting som orsakas av att man är en person med svag karaktär. Den myten vill jag förpassa till historiens skräptunna en gång för alla! Vad vi väger är så mycket mer komplext än vad vi har haft för livsstil. Klart att livsstilen spelar roll, men det har inget med karaktär att göra. Vad vi väger styrs av väldigt starka biologiska och miljömässiga faktorer, där de flesta av dem är sådana som vi själva inte styr över.

Slutbantat bokI Slutbantat går Erik Hemmingsson igenom anledningarna till varför bantning är dömt att misslyckas, hjälper dig förstå ditt ätbeteeende och går igenom vilken mat du ska satsa på för en vikt som håller i det långa loppet.

LÄS MER: Det ska du äta innan och efter träning

LÄS MER: Är det värt att ta en vit månad?