Kanske känns det logiskt att springa extremt långt inför en tävling där du ska göra precis det. Problemet är att det sliter alldeles för mycket på din kropp. Så vad är lösningen? Vi vet.
Självklart vill du förbereda dig inför ett maraton på bästa sätt. Frågan är hur. Grunden måste vara att du står på startlinjen fräsch och utvilad - men också i kanonbra form med en avundsvärd kondition.Springer du för mycket inför ett maraton kan du få både muskel- och skelettproblem, som kan göra att du inte ens tar dig till startlinjen. Överträning kan också ta kål på dig psykiskt.
Enligt en studie publicerad i Sports medicine kan överträning försämra ditt immunförsvar, en enda runda kan sänka ditt immunförsvar i upp till en vecka. Du kan också räkna med att bli skadad. Många forskare har letat efter en lösning på problemet med löparskador, men graden av antal skador ligger oförändrad. Kanske är lösningen så enkel att många av oss behöver lyssna mer på kroppen och avsätta tid för vila och återhämtning? Försök aldrig att träna bort smärta och var noga med att variera träningen.
Du bör börja träna inför ditt maraton senast ett halvår innan startskottet går. Under den tiden ska du göra mellan tio och tolv långpass, som ska ta minst en och en halv timme att springa. Dessa ska spridas ut över veckorna och bli längre för varje gång du springer, men du bör aldrig springa längre än 35 kilometer i sträck. Försök att vänja dig vid maratontempot, så att kroppen kommer in i rytmen. Tänk på att göra ditt sista långpass senast två veckor innan startskottet går. Lycka till!