Klä barnen rätt i kylan – så här gör du Image

Klä barnen rätt i kylan - så här gör du

Det är inte lätt att anpassa valen av ytterkläder till de små efter de olika årstiderna. När det börjar bli kallt ute är det viktigt att klä ditt barn på rätt sätt för att det ska vara roligt att leka och vara ute - utan att kylan förstör.

Overall eller skaljacka när snön börjar falla? Vilka vantar ska jag köpa till min tvååring och vilket mellanlager är bäst? Kattis HolmegårdReima är expert på kläder som skyddar barnen mot kyla, slask, blåst och snö.

Hur ska jag klä mitt barn när det är mellan 0 och 10 grader?

- Närmast kroppen funkar det bra med barnets vanliga kläder, alltså tröja, byxor eller tights, alternativt ett syntetunderställ om det är ett barn som svettas mycket. Alla barn är olika varma, säger Kattis Holmegård.

Vad ska jag ha för mellanlager till mitt barn?

- Som mellanlager tycker jag att det är bra med en fleecejacka eller ullfrotté, vid behov. Är det tio grader varmt kanske det inte behövs. Som yttersta lagrer är en skaljacka och skalbyxor toppen. De står emot vind, kyla och vatten. På fötterna passar det bra med smidiga kängor som gärna får vara vattentäta, något mellanting mellan sommarskor och vinterkängor. Vantar kan vara bra när temperaturen kryper ner mot nollan, då rekommenderar jag tunnfodrade funktionsvantar. Frusna barn kan ha en tunn ullvante under.

Hur ska jag klä mitt barn när det är mellan 0 och minus 10 grader?

- Närmast kroppen rekommenderar jag då ett ullunderställ när det blir minusgrader. Syntet funkar också, beroende på hur varmt barnet är. Ull och syntet transporterar bort fukt, men bomull gör inte det. Blir bomull blött blir barnet kallt fort. Som mellanlager är ullfrotté eller fleece toppenbra. Yttersta plagget bör vara en varmfodrad funktionsoverall, alltså med ett membran som stöter bort smuts och väta av alla slag.

Vad ska mitt barn ha för vinterskor?

- På fötterna passar vinterstövlar med en innersula i filt eller ull, för att ytterligare isolera från kylan. Att skydda öronen är viktigt, så en ullmössa som går ner över öronen eller en balaklava är ett bra val vid minusgrader. En ullmössa stöter ifrån sig väta om det snöar eller regnar. Varmfodrande vantar med primaloft (syntetiskt dun) eller ullfoder. Återigen, om du har ett barn som fryser lätt kan en väldigt tunn ullvante vara bra att ha innanför den större vanten.
reima underställ gruppbild

Underställ i ull eller syntet är en bra investering för vintern. Syntet transporterar bort fukt och ull värmer gott.

Hur ska jag klä mitt barn när det är under minus 10 grader?

- Närmast kroppen är återigen ullunderställ att föredra när det blir riktigt kallt. Syntet går förstås också bra om ni inte vill använda ull eller om barnet är väldigt varmt av sig. Som mellanlager är ett i ullfrotté och ett i fleece bra.

Ska jag klä mitt barn i två mellanlager, alltså?

- Det kan vara bra att komma ihåg att du kan ha fler mellanlager än bara ett. Sedan kan du anpassa genom att ta på eller av ett av mellanlagren. Det viktigaste är att det inte blir för bylsigt. Det är luften mellan plaggen som gör att värmen stannar kvar.


Vad ska jag välja för ytterlager när det är sådär riktigt kallt?

- Varmfodrad overall är det bästa. Reimas overallmodell Stavangerär gjord i ett material som är helt vattentätt och som är lätt att röra sig i. På fötterna är det fortfarande varmodrade vinterstövlar med en innersula som skyddar foten mot markens kyla som är bäst. Val av vantar är samma som tidigare, alltså ett par fodrade vantar med eventuell ullvante under vid behov.

Vilket material håller bort väta bäst?

- För att hålla regn borta är plagg med riktigt bra membran, det vill säga funktionsmaterial av bra kvalitet, det bästa. För att hålla huden torr är underställ både i ull och syntetmaterial bra på att ge en torr känsla på huden. Bomull är inte det bästa valet, det blir både blött och kallt.

Vilket material håller bort kyla bäst?

- Ett vindtätt ytterlager för att vinden inte ska kyla ner barnet är a och o. Ett eller flera mellanlager som lagrar luft, eftersom det som sagt är luftlagren som värmer, är också viktigt. Exempel på foder som är riktigt värmande är dun eller primaloft. Dun är naturligt väldigt luftigt, och ju mer luft det finns i plagget, desto varmare blir det. Primaloft är 100 percent polyester och de mycket tunna fibrerna är lätta, smidiga och helt vattentäta.

Slutligen, vad har du för experttips till föräldrar som är lite nya på det här med småbarn och att klä dem rätt på höst och vinter?

- Det finns några plagg som är nödvändiga för att barnet ska hålla sig varm och vilja vara ute i friska luften. Riktigt bra skalbyxor och skaljackor som barnet kan ha hela hösten innan det blir minusgrader, en varmfodrad overall, ett mjukt underställ och ett mellanlager i till exempel fleece. Och glöm inte funktionsvantarna!

LÄS MER: Det här behöver du för barnens utflykter

SHOPPA HÄR: Underställ för barn

SHOPPA HÄR: Vårt utbud från Reima