Linn Asplund: "Hockeyn är långt ifrån jämställd" Image

Linn Asplund: "Hockeyn är långt ifrån jämställd"

Nu får det vara nog! Hockeyspelaren Linn Asplund kämpar i motvind, är trött på orättvisorna och vill förbättra damhockeyn.

Med en ledarroll i Hammarby hockeys damlag är hon van att vara aktiv och pusha för att driva utvecklingen framåt. Linn Asplund är hockeyspelaren och modellen som brinner för att idrotten ska bli mer jämställd. Det gör hon tillsammans med vännerna i laget, som finns där i vått och torrt.

- Tjejerna är mina bästa kompisar för vi har tävlat och tränat ihop väldigt länge. Vi är inte superlika och behöver inte alltid vara överens. Men vi sluts upp i hockeyn och laget stärks genom att ta sig an utmaningar tillsammans och vinna matcher. Sedan är det roligare att träna tillsammans med människor, säger Linn Asplund som är en av de som frontar Sportamores nya träningskampanj och fortsätter:

- Vi tjejer kämpar lite i motvind och jag hade inte kunnat hålla på med hockey som jag gör idag om det inte vore för att andra kämpat före mig. Det är tack vare att många inom idrotten tar ett ansvar för att kämpa för jämställdheten som det faktiskt går framåt.

Vad tänker du på för olikheter?

- Dels sponsrar företag inte alltid jämlikt eftersom en del bara vill sponsra herrar för de anser att det är där de får synas bäst. Jag tror att förbunden måste bli bättre kravställare på att föreningarna ger samma förutsättningar för flickor och pojkar att lyckas inom sin idrott, i den mån det går. Jag kan bara tala utifrån min egen vardag där dessa förutsättningar ser helt annorlunda ut mellan män och kvinnor. Det är först nu, de senaste åren, den debatten har blossat upp och det är väldigt positivt, men i dagläget är hockeyn långt ifrån där den behöver vara när det kommer till jämställdhet.

Sporta stilenGör som Linn Asplund och spring i en färgglad outfit. Spana in hennes Instagram för att följa hennes vardag.

Vad har du för mål inom hockeyn?

- Dels handlar det om att stabilisera laget. Vi blev av med vår hemmaarena så jag vill stabilisera den verksamheten och bygga för de yngre tjejerna och våra juniorer. Så att de kan få en damverksamhet som är mer stabil. Det är vad jag har för mål för hockeyn i stort, men för personlig del handlar det bara om att fortsätta känna glädje för hockeyn.

Har du höga mål?

- Både ja och nej. När jag var yngre hade jag väldigt höga mål. Det är bra, men det får inte gå över till att du sätter för stor press på dig själv.

Kan du bli trött på hockey?

- Det är en jättestor del av mitt liv och jag tröttnar emellanåt, men främst handlar det då om allt runt omkring. Dels är det tungt rent fysiskt för att du släpar på exempelvis utrustningen fram och tillbaka till träningar och matcher. Sen är det svårt för oss damer att få samma engagemang och stöttning från människor som kan organisera upp allt. Vissa damlag har en otroligt organization, och det är tack vare eldsjälar som lägger ner väldigt mycket tid ideellt för att hjälpa till. I vårt lag jobbar vi mot den målbilden, men vi har en bit kvar.

Har det blivit någon förbättring?

- Det som är bra är att folk börjat prata om det. Nu pratar vi om kvinnlig idrott och orättvisorna mellan män och kvinnor, som är så pass tydliga att det är svårt att se förbi dem. Det börjar komma upp till ytan och människor engagerar sig i de här frågorna. Det känns så jävla bra. Bara att vi börjar prata om det förändrar hur folk ser på det.

Hockeyidealet

Vad tänker du om hälsoideal?

- Jag och min kropp passar in i dagens ideal, det vill säga att jag är rätt smal. Men inom hockeyn är det ett helt annat ideal, där min kropp inte alls anses vara den typiska hockeykroppen. Jag lägger inte så stor vikt vid att grubbla över hur min kropp ser ut. Jag tycker att kvinnor ska fokusera på vad våra kroppar kan göra, och inte hur de ser ut. Men samtidigt förstår jag att det är väldigt svårt att göra i dagsläget. Det är ett stort problem vi har att kvinnor inte tycker om sina kroppar.

Vad kan vi göra för att minska pressen?

- Jag tycker att varje ung tjej och kvinna ska kolla igenom vad för konton de följer i sociala medier. Är det här rätt inspiration för mig? Är det endast folk med så kallade ideal-kroppar? Det är inte bra att bara se en typ av kroppsform hela tiden. Det finns inga rätta kroppar. De finns bara olika typer av kroppsformer, vilka alla är fantastiska på sitt sätt. Jag tycker du ska kunna se människor med olika kroppsformer i sociala medier, för att få olika typer positiva förebilder, och för att förstå att det spelar ingen roll vilken storlek du är, utan du kan va vara lycklig och skitsnygg oavsett.

LÄS MER: Dansaren Adjani Benita Goli: "Mitt alter ego gör extrema moves"

SHOPPA HÄR: Allt för din löpgarderob