Mät diastasen på djupet i stället för på bredden!
Innan du börjar träna efter en graviditet ska du mäta om delningen av magmusklerna har gått tillbaka. Tyvärr mäter många på fel sätt, vilket kan förvärra situationen om du sätter igång och tränar på fel sätt.
Problemet med separerade magmuskler efter en graviditet är utbrett, trots det är kunskapen om hur du ska undersöka problemet ganska dålig.Enligt de flesta studier som gjorts är den gyllene regeln två fingerbredder, eller tre centimeter. Men det är slarvigt att uttrycka sig så, det är inte så att du behöver se upp om din delning är bredare än så men helt kan köra på om den är smalare än så. Det är i stället kontrollen av diastasen som räknas.
- Breddmåttet är ganska ointressant. Vissa med tre cm delning kanske inte alls är redo att börja träna, andra med fyra cm delning är helt klara för mer belastning, säger Katarina Woxnerud på Mammamage.se.
Kontrollen skulle kunna beskrivas som diastasens djup. Med kontroll avses att få kontakt mellan höger och vänster kroppshalva via lonea alba.
- Jag skulle vilja säga en diastas på två centimeter i bredd men med ett stort djup där det inte finns något stopp och ingen kontroll över diastasen ger ofta personen mer besvär än en diastas med fyra centimeters bredd och bra kontroll, det vill säga inget djup.
För att få reda om du har grönt ljus att träna eller inte bör du mäta djupet på diastasen i avspänt läge och kontrollera om den sluts när du rör på dig. När du mäter diastasen ska du känna att linea alba får spänning och att det känns som en "studsmatta" under dina fingrar i mellanrummet mellan magmusklerna. Känns det däremot mjukt och bottenlöst har du låg kontroll på kopplingen mellan magmuskelhalvorna.
- För att få hjärnan och nervsystemet att automatiskt aktivera den djupare liggande muskelsystemet måste du medvetet träna på det tills den medvetna träningen sker automatiskt och du får en fin kontroll igen.
Har du separerade magmuskler är det viktigt att du tränar på rätt sätt, du behöver stärka bukmusklerna inifrån, så att du inte förvärrar situationen med träning och övningar som kan göra det svårare att få det återställt. Tycker du att är svårt att mäta själv bör du ta hjälp av till exempel en barnmorska eller sjukgymnast.