Hur ofta ska jag byta löparskor?

Efter en säsong, när det går hål på ovandelen eller när sulan börjar kännas stel? Vi vet när det är dags att skaffa nya löparskor.

Kanske visste du inte att väldämpade löparskor kan delas upp i två kategorier, och att dina löparskor håller olika länge baserat på vilken sorts dämpning du valt? Kanske trodde du att det inte spelar någon roll var du förvarar dina löparskor - och kanske, bara kanske - visste du inte att ditt löpsteg har stor inverkan på slitaget av skorna? Agne Karlsson na Saucony sitter däremot på massor av kunskap!

JAKÉ JSOU VAŠE NÁKUPNÍ MOŽNOSTI? Spana in alla våra löparskor här!

Efter hur länge ska jag byta löparskor?

- Efter ett år ungefär brukar det vara dags, men det beror såklart på hur ofta du använt dem och vem du är. Är du till exempel äldre kan det vara bra att byta skor oftare än när du var ung, eftersom kroppen blir känsligare för slitage.

Hur vet jag när det är dags att byta löparskor?

- Du får göra en visuell bedömning. Ställ skorna på ett bord och kika på dem bakifrån. Har du haft dem ett tag är det sannolikt att sulan börjat luta antingen inåt eller utåt, beroende på ditt löpsteg.

Löpstegets inverkan på slitaget

Sliter vi alltså olika på löparskorna, beroende på löpsteg?

- Ja. Om du till exempel är en hälisättare så landar du på en mindre del av skon, vilket ger ett större tryck och därför också mer slitage just på hälen. Har du däremot ett perfekt löpsteg där du landar på hela mellan- och framfoten så fördelas trycket över en större yta, och slitaget blir mindre.

Löparskor sauconyEfter ett år är det dags att byta ut de flesta löparskor, men andra yttre faktorer kan också påverka.

Så snabbt blir dämpningen dålig

Är det sant att dämpningen kan bli dålig med tiden?

- Det viktigaste att förstå är att det egentligen finns två olika sorters dämpning - du har den mjuka marshmallowdämpningen som är väldigt trendig just nu, men du har också den responsiva dämpningen, som är mer fast och har bättre energiåtergivning, säger Agne Karlsson och fortsätter:

- De flesta skor idag är tillverkade av någon form av lättvikts-EVA. Det går till så att du tillsätter luft i materialet för att få plasten att expandera. Ju mer du blåser upp, desto mjukare blir skon. Men den blir också känsligare.

På vilket sätt?

- När du springer och belastar sulan tycks luften ihop i EVA-materialet. Vid varje stegisättning kan du räkna på att du belastar skorna med fyra gånger din egen kroppsvikt.

Finns det annat som kan korta ned livslängden?

- Ja, EVA påverkas också av solljus, elljus, kyla och värme. Alla löparskor mår bäst i en skokartong eller garderob. Annars torkar sulorna ut.

Men det gäller inte för den andra sortens dämpning?

- Den andra sortens dämpning, den mer responsiva varianten som brukar upplevas aningen hårdare, är tillverkad av TPU. Väljer du löparskor med en sula i TPU istället för EVA så får du en livslång dämpning. Då är det troligare att ovandelen slits ut innan dämpningen gör det.

Så snabbt slits ovandelen ut

Varför håller ovandelen inte lika länge i mina vanliga löparskor som i mina trailskor?

- De flesta mängdträningsskor har en ovandel i mesh för att de ska ventilera så bra som möjligt. De slits därför snabbare än till exempel trailskor, som i jämförelse är betydligt grövre på ovandelen. Trailskor andas ofta sämre, men tål att springa i väta och undervegetation med, berättar Agne Karlsson och avslutar:

- Springer du trail med en asfaltssko kommer den med andra ord slitas betydligt snabbare än vad en trailsko skulle ha gjort.

SHOPPA NU: Alla våra löparskor!

LÄS MER: Här är löparskorna för dig som pronerar