Opas: Pukeudu oikein purjehdukseen
Onko aika suunnata merille? Tee purjehduksesta entistä nautinnollisempi kokemus oikeiden vaatteiden ja varusteiden kera. Tässä oppaamme, mikä pitää sinut oikealla kurssilla.
Merellä oikeiden vaatteiden ja varusteiden merkitys nousee arvoon arvaamattomaan.
Keli merillä voi vaihtua silmänräpäyksessä auringonpaisteesta tummiin pilviin ja tuulenpuuskin. Siksi on hyvä olla hyvin valmistautunut.
Tärkeintä on on pohtia, mitä puet päälle ja alle. Toisin sanoen pukeudu mielellään funktionaalisista materiaaleista tehtyihin vaatteisiin, sillä ne pitävät kosteuden poissa ja hengittävät hyvin.
Kerros kerrokselta -periaate sinulle, joka pidät purjehduksesta
Ensimmäinen kerros:
Lähimpänä ihoa on parasta pitää aluskerrastoa, joka poistaa kosteutta kropasta. Polyesteri ja villa ovat mainioita materiaaleja tähän.
Toinen kerros:
Toisena kerroksena kannattaa pitää funktionaalista paitaa, joka on tehty esimerkiksi polyesteristä tai fleecesta. Se pitää sinut lämpimänä. On olemassa myös fleecepöksyjä, jotka lämmittävät ja ovat mukavat yhdistää funktionaalisen paidan kanssa.
Kolmas kerros:
Päällimmäiseksi kannattaa pukea kerros, joka suojaa sinua vettä ja tuulta vastaan. On olemassa yksinkertaisia purjehdustakkeja sekä kunnon purjehdusasuja. Pukeudu sään mukaan.
Miten purjehdustakki eroaa tavallisesta takista?
Yleensä purjehdustakit suojaavat vedeltä ja tuulelta 100-prosenttisesti. Niistä löytyy säädeltävät huput, fleecevuoret, pehmustetut rannekkeet sekä kosteutta poistavat kangaskanavat. Usein ne on tehty väreistä, jotka huomataan helposti avomerellä.
Avomerellä harvoin pääsee säätä karkuun, minkä vuoksi luotettavat vaatteet pääsevät arvoonsa. Osa sade- ja purjehdusvaatteista suojaa toisia pareemmin, ja yksi hyvä mittari voi olla vesipilareiden määrä.
Vesipilareilla esitetään, kuinka vedenpitävä tekstiili on. Mitta on standardi (ISO 811:1981/EN 20811 Hydrostatická tlaková zkouška) ja se mitataan seuraavasti:
Testattava kangas jännitetään putken alle. Vettä kaadetaan kankaan läpi tietyltä korkeudelta, ja arvo ilmoitetaan vesipilareina.
Vedenpitävä vaate kestää yli 2000 millimetrin paineen. Jos vaatteessa on 2000 vesipilaria, ei se kuitenkaan tarkoita, että vaate kestäisi rankkasateessa. Kulutukselle altis kangas, esimerkiksi tietyt kohdat vaikkapa polvien kohdalta, sietävät vettä vielä huonommin.
Teipatuilla saumoilla voidaan varmistaa, ettei vesi pääse vuotamaan läpi.
Haluatko vaatteet, jotka ovat erityisen vedenpitävät?
Etsi kalvollisia vaatteita. Se on ohut kerros, joka tekee niistä veden- ja tuulenpitäviä. Kaksi tavallisinta valmistajaa ovat Gore-tex ja Dermizax. Kalvossa on usein korkea vesipilariluku, osassa jopa 45 000 mm.
Älä unohda kyllästää vaatteitasi toisinaan
Jopa vedenpitävät purjehdusvaatteet tarvitsevat toisinaan kyllästettä, sillä pinta kuluu käytössä. Vaikka vaatteista löytyisi Gore-Tex-kalvo, voi kangas muuttua märäksi. Kyllästä vaatteet säännöllisesti, niin vesi virtaa helpommin pois ulkopuolelta eikä muutu märäksi ja painavaksi.
Suojaa pää
Pää on herkkä ruuminosa, joka hohkaa paljon lämpöä. Kylmällä pää tulee suojata kylmyyttä vastaan. Viileinä kesäiltoina kevyt pipo funktionaalisesta materiaalista on mukava päässä.
Purjehduskengät antavat hyvän pidon
Purjehduskengissä on usein anti-slip (liukkaadelta suojaava) pohja, joka antaa hyvän pidon märällä alustalla. Perinteiset purjehduskengät ovat nahkaa tai mokkaa ja niissä on nahkaiset nauhat.
Älä unohda pelastusliivejä!
Muista ostaa oikeankokoiset, juuri sinun painollesi sopivat pelastusliivit. Jos ostat kelluntaliivin jollekin toiselle kuin itsellesi, on tärkeää tarkistaa, paljonko hän painaa.
LUE LISÄÄ: Osta oikeat kelluntaliivit
OSTA TÄÄLTÄ: Kaikki vesiurheiluun