Så är det att cykla Vätternrundan

Vätternrundan är inget lopp för veklingar. Vi har pratat med experten om vad som väntar längs de 30 milen.

Som en del av de fyra tävlingar som utgör en Svensk klassiker utöver Vansbrosimmet, Vasaloppet och Lidingöloppet är Vätternrundan en klassiker, på riktigt. Den som cyklar de 30 milen med start och mål i Motala kan med all rätt skryta ordentligt och sträcka på sig av flera anledningar efter målgång.

Men så kräver det också en hel del ansträngning att trampa hela vägen runt landets näst största sjö. Bra förberedelser och rätt utrustning är två nycklar till framgång. En annan är att veta vad som väntar en längs banan.

Malin Andersson arbetar på Craft, hon har cyklat Vätternrundan två gånger. En gång med start på natten med en sluttid över 12 timmar. Den andra gången på åtta timmar. Dessutom har hon arbetat med loppet i flera år. Med andra ord har hon bra koll på vad som väntar längs banan.

LÄS MER: Den ultimata packlistan för Vätternrundan

Så är det att cykla loppet:
Malin Anderssons tre starkaste minnen från banan

1. Vackert runt Jönköping

- Efter cirka 10 mil kommer du till Jönköping. Har du startat på natten har det hunnit bli ljust och du har blivit rejält varm i kläderna. Det är också då jag knnt den första tröttheten och verkligen insett att 'oj, det är en lång resa'. Men det är också väldigt fint runt Jönköping, naturen och utsikten är härlig.

2. Käftsmäll i Hjo

- När du kommer till Hjo har du cyklat cirka 18 mil. Där åkte jag på en riktig käftsmäll första gången jag körde. Det är fortfarande långt kvar och naturen är framförallt rätt tråkig, du ser exempelvis inte Vättern som du annars gör längs resten av banan. Det är långa raksträckor och segt att bara köra.

3. Ny energi vid Medevi

- Med bara några mil kvar rundar du sen toppen på Vättern vid Medevi. Då är det härligt, det är vackra slingriga vägar och du får extra energi. Det känns nästan som att du är i mål.

LÄS MER: Fyra måsten att packa med på Vätternrundan